Трамп до останнього не хотів давати “Джавеліни”, щоб не дратувати Росію, – NBC News

 

Президент США Дональд Трамп заборонив публічно говорити американським посадовцям про схвалення ним передання Україні протиракетних комплексів Javelin та ракет до них, щоб не дратувати Росію.
Про це інформує NBC News.

Декілька високопосадовців з адміністрації Трампа повідомили, що радникам з національної безпеки знадобилося декілька місяців, щоб переконати президента США поставити підпис під планом, який передбачає продаж нового американського озброєння Україні.

“Але коли президент нарешті дозволив важливу зміну в стратегічній поведінці, він сказав своїм радникам публічно не розповідати про його рішення. Роблячи це, аргументував Трамп, можна занепокоїти російського президента Володимира Путіна”, – стверджують посадовці.

“Він не хоче, щоби ми порушували це питання. Це не те, про що він хоче говорити”, – зазначив один посадовець із Білого дому.

Водночас офіційно в адміністрації Трампа відмовились говорити про це.

На правах анонімності посадовці розповіли, що державний секретар США Рекс Тіллерсон, який 31 березня офіційно залишає посаду, очолював зусилля з метою переконати Трампа схвалити нове озброєння для України.

“План, проти якого виступала Росія, включає продаж виготовлених в США протитанкових ракетних комплексів Javelin, які Київ декілька років просив у Вашингтона. Президент Барак Обама неодноразово відмовлявся схвалити запит України через побоювання, що це загострить напруженість у відносинах США з Росією”, – повідомляє телеканал.

Джерела інформують, що Тіллерсон запланував зустріч із Трампом для обговорення плану незабаром після того, як команда з національної безпеки схвалила його влітку 2017 року, і він порушував це питання під час постійних зустрічей впродовж наступних декількох місяців.

Також посадовці зазначили, що після того, як цей план був переданий Трампу на підпис, “президент США висловлював занепокоєння, що це загострить напруженість з Росією та призведе до більш ширшого конфлікту”.

“Вони сказали, що він (Трамп) також бачив Україну як проблему для Європи та запитував, чому він має щось із цим робити. І він наполягав, щоб Україна купувала озброєння в США, а не отримувала його безкоштовно… перед підписанням плану у грудні”, – повідомили джерела.

“Тіллерсон просто вмовив його”, – розповів посадовець Білого дому.

Надалі подвійне ставлення Трампа до цього питання не зникло.

“В одному випадку пізніше, Трамп скаржився своєму раднику з національної безпеки Герберту Макмастеру, що його рішення може дійсно загострити ситуацію в Україні до війни. Макмастер, якого нещодавно відсторонили від посади, відреагував, кажучи президенту, що там уже відбувається війна, на що Трамп відповів, що США не беруть у ній участі”, – розповів співрозмовник з адміністрації.

Читайте також:
Полторак у США домовляється про надання Javelin

Американські “Джавеліни” вже у Грузії. На черзі – Україна

Муженко вже віддав розпорядження готуватися до прийому “Джавелінів”

Як інформувала “Новинарня“, 23 грудня 2017 року представниця Держдепартаменту США Гедер Науерт заявила, що Сполучені Штати нададуть Україні летальне оборонне озброєння для того, щоб допомогти їй захистити свій суверенітет і територіальну цілісність, стримати подальшу агресію РФ. Вона наголосила, що допомога Україні має винятково оборонний характер.
Того ж дня телеканал ABC з посиланням на джерела в Держдепі повідомив, що йдеться, в тому числі, про 210 протитанкових ракет Javelin і 35 пускових установок, загальна сума поставок оцінюється в 47 мільйонів доларів.
На початку березня 2018 року Державний департамент США узгодив продаж Україні “Джавелінів”.
2 березня Петро Порошенко привітав “Джавеліни”, які надає Америка.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна