“Дипкіборги”. У Києві розповіли, як захищатимуть українців в РФ після висилки 13 дипломатів

 

Міністерство закордонних справ України наголошує, що рішення Росії про видворення 13 українських дипломатів суттєво не вплине на забезпечення консулами України захисту як українським політв’язням, які незаконно утримуються в Росії, так і тим українцям, які перебувають на території цієї країни.
Про це в коментарі УНІАН 30 березня повідомила речниця МЗС Мар’яна Беца.

У зв’язку з рішенням Москви видворити таку саму кількість українських дипломатів, як Київ видворив російських, речниця наголосила, що “в нас все одно залишаються там консули, які будуть забезпечувати захист наших громадян”.

Беца сказала, що не називатиме прізвища українських дипломатів, які мають покинути територію РФ, але, за її словами, “це 13 осіб, не тільки з посольства, а й також із наших деяких консульств, не всіх”.

“Разом з тим, це не вплине суттєво на захист інтересів громадян України за кордоном, і в тому числі наших політичних в’язнів”, – підкреслила Беца.

Водночас в МЗС визнали, що через це рішення Москви “буде додаткове навантаження” на тих українських дипломатичних представників, які продовжують працювати в Росії.

“Захист наших громадян не постраждає, ми зробимо все для цього, щоб він не постраждав. Наші консульства не закриті, і залишаються наші консули і дипломати також”, – додала речниця.

Водночас перший заступник голови Верховної Ради, уповноважена президента України в ТКГ Ірина Геращенко заявила, що “Росія, за традицією, діє підло і боляче”.

“У відповідь на висилку 13 російських дипломатів, які займалися сумнівною діяльністю в Україні, вони висилають 13 наших діючих дипломатів, в основному з посольства в Москві, й 5 – з нашого консульства в Ростові. Саме там відбуваються більшість судилищ над українськими політв’язнями”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

“Я вже отримала кілька тривожних смс від родичів політв’язнів, які хвилюються, чи зможе тепер наше консульство повноцінно працювати, виконувати свою надважливу роботу по захисту українців. Так, навантаження й тиск на наших консулів, що залишаються працювати в “Мордорі”, збільшиться, але вони усвідомлюють свою відповідальність і високу місію”, – написала Ірина Геращенко, назвавши консулів “герої, дипломатичні кіборги, без перебільшення”.

Водночас вона наголосила на потребі найскорішого ухвалення закону про дипслужбу та створення в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб департаменту підтримки родин заручників і політв’язнів.

“Як уповноважений Президента, планую звернутися до всіх посольств країн ЄС і G7 з проханням, щоб їхні представники в РФ відвідували всі суди над українцями і кримськими татарами – в Москві, Ростові, всюди, де триває цей фарс. Це буде жест солідарності з Україною, яка виступила солідарно з Британією і світом”, – сповістила віце-спікер ВР.

“На відміну від українських консулів, які присутні на всіх судилищах, добиваються відвідин в тюрмах, селять в себе вдома адвокатів і родини політв’язнів і часто допомагають навіть з харчуванням, російські консул «ихтамнетами» не переймаються. В російського військового Агєєва (…) росконсул був раз, в деяких з 20 засуджених росіян – жодного разу”, – додала Геращенко.

Читайте також:
Ще дві країни Європи вдалися до дипломатичних заходів проти РФ

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в британському місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і перебували в критичному стані, які і британський поліцейський Нік Бейлі, котрий контактував.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі. Частину центру міста було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

Глава британського зовнішньополітичного відомства Борис Джонсон заявив, що Лондон дасть рішучу відповідь, якщо виявиться, що Москва причетна до отруєння.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті про те, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.
Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон видали спеціальну заяву, наголосивши, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.
Речовина “Новічок” (“Новачок”), якою отруїли Скрипалів, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Через застосування Росією хімічної зброї на території Британії Лондон 14 березня вислав 23 дипломатів РФ. Десятки країн світу, зокрема Українаприєдналися до цієї акції.
Київ вислав третю за чисельністю групу диппрацівників РФ – 13 – після США (60) і Великої Британії (23).

За підрахунками “Новинарні“, до міжнародної акції з видворення росіян станом на вечір 28 березня долучилися 28 країн: Велика Британія, США (також закрили консульство РФ у Сіетлі), Канада, Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Нідерланди, Бельгія, Швеція, Данія, Норвегія, Швеція, Польща, Румунія, Угорщина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Ірландія, Україна, Молдова, Албанія, Австралія, Македонія, Чорногорія і Грузія.

Крім того, Болгарія, Люксембург, Словаччина, Мальта, Португалія і Словенія викликали своїх послів в РФ для консультацій.

30 березня Росія заявила про дзеркальне видворення дипломатів країн, які вислали диппрацівників РФ.

Читайте також:
В МЗС розповіли, ким є 13 дипломатів, яких видворяють до Росії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна