В Україні залишаються 66 дипломатів РФ. Наших у Росії менше, – МЗС

 

Після видворення 13 російських дипломатів в Україні продовжують працювати 66 дипломатичних представників Російської Федерації.
Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль в ефірі “Радіо НВ”.

Вона зазначила, що коли в Україні ухвалювали рішення про видворення 13 російських дипломатів, то розуміли, що РФ на це відреагує.

“…Коли ми розглядали саме питання по дипломатах російських, ми розуміли, що відповідь, скоріше за все, буде, і що це може вплинути на наші консульські представництва і диппредставництво в Росії, і це зупиняло нас від того, щоб прийняти рішення щодо більшої кількості російських дипломатів, оскільки – для мене це теж було новиною – що їх працювало в Україні 79 осіб”, – заявила Зеркаль.

“Зараз після того, як 13 поїдуть додому, їх залишиться також доволі багато, тобто 66”, – сказала заступниця глави МЗС.

Лана Зеркаль підкреслила, що в Росії працює менше українських дипломатів, ніж російських в Україні.

“І звичайно, що це створює додаткову напругу для нашого представництва в більшості регіонів Росії, особливо що стосується Ростова і необхідності забезпечення консульського доступу до українських політв’язнів”, – підкреслила Зеркаль.

На уточнююче питання щодо точної кількості українських дипломатів в РФ вона заявила, що їх “набагато менше”.

“Там декілька десятків, але все одно це не можна порівняти з російським представництвом, – заявила заступник міністра. – Наших дипломатів там 45 або 47″.

За її словами, в контексті можливої реакції РФ невідомо, яку кількість українських дипломатів може вислати Москва.

13 російських дипломатів, яких визнали персонами нон ґрата в Україні, вже виїхали з території нашої країни. Першими близько 5-ї ранку 28 березня виїхали двоє службовців російського консульства в Одесі, передає ТСН. Додому вони поїхали на авто й перетнули кордон у Сумській області.
Окрім Одеси, покинути дипустанови росіяни мали у Львові, Харкові та Києві. Російське МЗС стверджує, що вже всі вони перетнули український кордон.

Рішення про видворення 13 дипломатів РФ Україна оголосила 26 березня разом з іншими країнами у відповідь на отруєння у Великій Британії колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля.
Зокрема, США ухвалили рішення вислати 60 російських дипломатів і закрити генеральне консульство РФ у Сіетлі.

Читайте також:
Дипвійна з Росією: дипломатів РФ видворяють уже 27 країн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна