В Естонії звільнили з роботи 12 пожежників-росіян, які не змогли вивчити державну мову

 

В естонському повіті Іда-Вірумаа, де проживає переважно російська меншина, звільнили з роботи 12 рятувальників, які не володіли державною мовою.

Як повідомляє ERR.ee, у керівництві департаменту рішення пояснили тим, що співробітники не змогли поліпшити свої знання естонської мови з 2010 року.

Один зі звільнених – Андрій Афанасьєв – пропрацював пожежником майже чверть століття. За його словами, все почалося з мовних курсів в минулому році в Кохтла-Ярве.

“Один з учнів-пожежників встав і сказав, що тут живе дуже мало естонців, тож естонська мова практично нам не потрібна. Вчителька образилася, поскаржилася міністерству освіти, через МО, мабуть, прийшов наказ застосувати якісь заходи”, – пояснив Афанасьєв.

Керівництво Ідаського рятувального центру підтвердило, що причиною звільнення є незнання державної мови.

“Причина звільнення полягає в тому, що для рятувальників законом встановлені мовні вимоги, які відповідають категорії естонської мови B1. Ці 12 працівників, з якими ми припиняємо трудові відносини з 29 березня, практично не володіють естонською мовою”, – сказав керівник центру Айлар Хольцман.

За його словами, з 2010 року рятувальний центр організовував щорічні мовні курси і за вісім років витратив на це більше 70 тис. євро.

Чутки про те, що всі звільнені, крім одного, мають громадянство Росії, не підтвердилися. Майже половина скорочених – громадяни Естонії, передає “Європейська правда”.

Читайте також:
Естонця в Москві засудили до 12 років тюрми за шпигунство

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна