Суд РФ оголосив у розшук українського пранкера, який заявив про сотні жертв пожежі в Кемерові

 

Український пранкер Микита Кувіков (Євген Вольнов) оголошений Росією в міжнародний розшук за звинуваченням у розпалюванні ненависті й ворожнечі через те, що нібито поширював неправдиву інформацію про кількість жертв пожежі в Кемерові.

“Кувіков оголошений постановою слідчого в міжнародний розшук”, – повідомила 28 березня агенції “Інтерфакс” прес-секретар Басманного суду Москви Юнона Царьова.

Вона додала, що за клопотанням слідчого громадянину України висунули заочне обвинувачення за ст. 282 кримінального кодексу РФ (збудження ненависті або ворожнечі).
Покарання за цим обвинуваченням передбачає штраф у розмірі від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

За словами Царьової, Басманний суд санкціонував арешт Кувікова на два місяці.

Раніше в середу слідчий комітет Росії (СКР) повідомив про порушення кримінальної справи проти Кувікова.
За даними слідства, Кувіков поширював нібито “свідомо помилкову інформацію” про кількість загиблих під час пожежі в Кемерові “з метою дестабілізації ситуації в регіоні”.
Він дзвонив у медичні установи й державні органи, “вводячи в оману родичів загиблих і постраждалих”.

Як відомо, 25 березня пранкер Євген Вольнов опублікував запис телефонної розмови з судмедекспертом з моргу Кемерова на своєму YouTube-каналі під назвою “Кемеровські морги переповнені після пожежі в ТЦ “Зимова вишня”. Під час бесіди українець представився співробітником МНС Росії. Це стало приводом для паніки в соціальних мережах, повідомляють російські ЗМІ.

Вольнов дізнався про наявність у моргу місць для 300 загиблих у “Зимовій вишні” і заявив, що “є єдиним, хто говорить правду і не боїться цього”.
“Кількість 300 була взята мною, враховуючи аналіз кількості місць у кінозалах”, – сказав Вольнов.
Чоловік стверджує, що російська влада “вочевидь намагається замовчати кількість втрат”. Він згадав агресію РФ у Сирії та Україні і заявив, що “це хороший привід задуматися, на що росіяни перетворили свою державу”.

 

Читайте також:
Пожежа в ТРЦ російського Кемерова: 64 жертви, багато дітей. ФОТО, ВІДЕО

Гройсман таки висловив співчуття росіянам.
Та призначив протипожежні перевірки в Україні

Як повідомляла “Новинарня“, в торговому центрі “Зимова вишня” в Кемерові (Росія, Західний Сибір) 25 березня сталася пожежа з великою кількістю жертв. Займання виникло на останньому поверсі, де розташовані кінозали і дитяча ігрова зона.
За офіційними даними, загинули 64 людини, серед них – 41 дитина. Від родичів є також інформація про зниклих безвісти, але влада її не підтверджує.
У Кемерові та інших містах РФ відбуваються мітинги з вимогою оприлюднити реальні дані про жертв та притягнути до відповідальності керівництво регіону і країни. На мітингу в Москві скандували гасла за відставку президента Путіна.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна