Націоналісти прорвалися на сесію Миколаївської облради з вимогою відставки голови ОДА Савченка. ВІДЕО

оновлено

Уранці в четвер, 29 березня, біля будівлі Миколаївської облдержадміністрації зібралися близько 300 активістів організації “Національні дружини”, активістів партій “Нацкорпус”, ВО “Свобода”, “Рух нових сил”, “Демальянс” та інших, які вимагають відставки голови ОДА Олексія Савченка у зв’язку із самогубством в.о. директора миколаївського аеропорту, ветерана АТО Владислава Волошина.

Будівлю ОДА охороняють близько двох сотень поліцейських, які щільним кордоном – в п’ять рядів – перекрили вхід до адміністрації.

Як передає УНІАН, до будівлі ОДА намагалися прорватись представники пікетувальників у кількості приблизно 50 осіб.

Активісти прорвали перший кордон силовиків при вході до будівлі.

Як передає “Новинарня“, з посиланням на пряму трансляцію з сесії, частині представників громадськості таки вдалося пройти в зал засідань, де триває сесія.

Вони закликали депутатів прийняти рішення про недовіру голові ОДА Савченку або про його відсторонення від посади на час розслідування.

Деякі оратори, зокрема й депутати, виступили за відставку Олексія Савченка чи за його звіт (після призначення на ОДА в жовтні 2016 року голова жодного разу не звітував).
Однак питання недовіри не вносили до порядку денного сесії.

Один із представників “Нацкорпусу” закликав депутатів “перестати боятися” і висловити своє ставлення до голови ОДА внесенням до порядку денного питання про недовіру до Савченка, адже рішення про його відставку все одно ухвалюватиме президент України.

Окремі депутати, зокрема з “Опозиційного блоку”, висловили невдоволення тим, що в залі присутні молодики в камуфляжі, які тиснуть на орган місцевого самоврядування.

Лунали заяви про те, що облрада готова внести питання до порядку денного, якщо активісти залишать зал засідань.

ОНОВЛЕНО. Депутати Миколаївської обласної ради проголосували за те, щоб заслухати звіт голови обласної дерадміністрації Олексія Савченка в перші два тижні квітня на позачерговій сесії, а після цього – визначатися щодо оголошення йому недовіри.

Як повідомляє видання “НикВести”,  за це проголосувало 34 депутатів з 40 присутніх.

Однак активісти не погодилися з такою пропозицією і залишилися стояти біля трибуни.

Керівник “Національного корпусу” в Миколаївській області Денис Янтар звернувся до голови облради Вікторії Москаленко з вимогою негайно порушити питання про оголошення недовіри керівнику ОДА.

“Хочете? Беріть мене в полон! Я порушувати закон не буду! Ви – не мешканці Миколаївщини, я вас вперше бачу!” – сказала Москаленко .

У свою чергу депутати зажадали забезпечити порядок у сесійній залі, інакше вони відмовляються працювати.

Після нетривалої дискусії між активістами й депутатами Вікторія Москаленко оголосила про рішення закрити засідання.

Водночас голова ГУ Національної поліції в Миколаївській області Юрій Мороз, якого вважають близьким до Савченка, просить керівництво Нацполіції України змінити підслідність справи загиблого льотчика Владислава Волошина.

Про це інформує прес-служба главку поліції Миколаївщини.

Мороз наголосив, що слідство не відкидає жодної з шести оприлюднених раніше версій, проводяться всі необхідні експертизи.

“Неодноразово поліція закликала всіх, хто володіє будь-якою корисною для слідства інформацією, звернутися до слідчого управління”, – повідомив генерал.

Мороз заявив, що на виклик слідчого двічі не з’являлися “встановлені особи, співробітники аеропорту, які повідомляли пресі, що володіють інформацією про тиск або корупційні складові” справи Волошина. Також “жоден з адвокатів не звернувся до слідчого управління з метою надання правової допомоги сім`ї загиблого”.

“Тому я звернувся до керівництва Національноі поліції України щодо зміни підслідності вказаного провадження з метою вирішення питання щодо передачі його до Головного слідчого управління або інших територіальних підрозділів”, – підсумував Мороз.

Раніше за результатами тижня розслідування заявив, що поліція не схильна вважати, що Волошин скоїв самогубство під зовнішнім тиском.

Читайте також:
За фактом смерті льотчика-АТОвця Волошина відкрили
провадження щодо доведення до самогубства

Як повідомляла “Новинарня“, 29-річний колишній військовий льотчик, який звільнився із ЗСУ, в.о. директора аеропорту Миколаєва Владислав Волошин 18 березня скоїв самогубство в орендованій квартирі, вистріливши собі в груди з пістолета ПМ. Родина в той момент перебувала вдома. Постраждалий був терміново госпіталізований, але помер у лікарні.

За свідченнями родичів, Волошин останнім часом був у пригніченому стані та висловлював тривожні наміри.

Раніше поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Згодом до ЄРДР також внесли провадження за ст. 120 ККУ – “доведення до самогубства”.

Слідчі розглядають п’ять версій у цій справі: самогубство у стані душевного хвилювання; самогубство, скоєне у зв’язку з професійною діяльністю на посаді в.о. директора; самогубство через відносини в родині; самогубство через можливі конфлікти під час проходження служби у Збройних силах України; нещасний випадок при поводженні з вогнепальною зброєю.

Після інциденту місцеві ЗМІ оприлюднили листування Волошина, в якому той розповідав про конфлікт із головою Миколаївської облдержадміністрації Олексієм Савченком, “махінації” при реконструкції будівлі аеропорту, про бажання піти з посади та думки, пов’язані з можливою смертю. Також в листуванні Волошин надає копії доручень Савченка, копію висновків перевірки Державної аудиторської служби про ремонтні роботи в аеропорту. При цьому Волошин нібито хотів написати заяву на звільнення, але Савченко продовжив контракт.

Прощання із Владом Волошиним у Миколаєві відбулося 21 березня. Його планували кремувати й поховати на рідній Луганщині.

21 березня в Києві понад 80 активістів націоналістичних партій та об’єднань вимагали від президента Петра Порошенка звільнити Олексія Савченка з посади голови ОДА у зв’язку із загибеллю Волошина.
Активісти наголошують також на кримінальних зв’язках Савченка, зокрема з ватажком антимайданівських “тітушок” Юрієм Крисіним.

Після подій, пов’язаних із самогубством Волошина, він узяв лікарняний і виїхав до Києва.

Читайте також:
Чиновники ОДА тиснули на Волошина, – співробітниця аеропорту Миколаєва

“Запитання у справі про самогубство льотчика Волошина:
де ви берете таких, як голова ОДА Савченко?” – Казанжи

Як інформувала “Новинарня“, Влад Волошин був пілотом штурмовика Су-25 299-ї Миколаївської бригади тактичної авіації. Під час АТО на Донбасі він здійснив 33 бойові вильоти. Після точного удару по російських десантниках під Новокатеринівкою 29 серпня 2014 року його літак збили. Владислав катапультувався і приземлився на території, окупованій ворогом. Зі зламаною рукою завдяки координації куратора зі штабу АТО йому вдалося пройти повз блокпости російсько-терористичних військ і вибратися до позицій ЗСУ.

Волошин нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня, громадською нагородою “Народний герой України”.

Російська влада звинувачували Владислава Волошина в атаці на малайзійський “Боїнг” рейсу МН17, збитий над Донбасом. Хоча ця версія повністю спростована розслідуванням прокуратури Нідерландів і України.

З армії Владислав пішов переважно за сімейними обставинами, у зв’язку з хворобою молодшої дитини, а також через низькі заробітки й малу кількість польотів.

Читайте також:
Льотчик-АТОвець Волошин застрелився, бо оточення голови Миколаївської ОДА “нахиляло” його до фіктивного тендеру, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна