На випадок війни з Росією: ЄС представив План підвищення військової мобільності

 

Євросоюз представив план з підвищення військової мобільності в Європі, який дозволить військовій техніці та персоналу пересуватися швидше у випадку конфліктів.

Про це в середу, 28 березня, повідомила агенція Reuters.

У НАТО вважають надзвичайно важливим подолання фізичних, процедурних та нормативних бар’єрів, які перешкоджають військовій мобільності, особливо на тлі можливого конфлікту з Росією. Ідеться про брак спеціальних дозволів для перекидання військ США, про завузькі чи слабкі мости й тунелі для важкої техніки тощо.

“Сприяючи військовій мобільності в межах ЄС, ми можемо бути ефективнішими у запобіганні криз, у розгортанні наших місій та швидше реагувати на виклики”, – заявила верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні, коментуючи План дій щодо військової мобільності.

Тепер план буде представлений урядам ЄС та Європарламенту для обговорення.

За підсумками минулорічної пілотної програми з виявлення слабких місць уздовж північноморських та балтійських маршрутів, де Росія регулярно проводить військові навчання, наступного року Європейська комісія визначить найкращі маршрути по всій Європі для проходження військового транспорту.

Комісія також розгляне питання щодо вдосконалення інфраструктури та оцінки витрат, оптимізації митних процедур для провезення боєприпасів та небезпечних вантажів та шукатиме шляхи кращого співробітництва між агентствами ЄС.

Цей план є випробуванням як для відновлених зусиль Європейського Союзу з координації дій у військових питаннях, так і для кращого співробітництва з НАТО, яке має власні стандарти щодо мостів військового призначення, доріг, тунелів і аеродромів.

Читайте також:
Європарламент ухвалив резолюцію на користь централізації ЄС
та спільної армії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна