Геращенко пояснила, чому Україна не вишле дипломатів РФ паралельно з Європою

 

Дипломатичні відносини між Україною та Росією зведені до критичного мінімуму, і висилка російських консулів викличе висилку українських консулів, що неприпустимо з огляду на наявність українських політв’язнів в РФ.
Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, коментуючи наміри України приєднатись до європейських країн та США, які готуються вислати російських дипломатів у відповідь на отруєння у Великій Британії колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки нервово-паралітичною речовиною “Новачок”, розробленою в Росії.

“По-перше, в Україні давно немає посла РФ, ми не прийняли агреман на нового посла. Так само немає посла України в РФ. Наші дипломатичні відносини зведені до критичного мінімуму”, – зазначила Геращенко у дописі в “Фейсбуці” 25 березня.

За її словами, в посольствах залишається кілька рядових дипломатів і консули.

“Висилка російських консулів викличе висилку українських консулів – й наші політв’язні в РФ залишаться сам на сам з “мордором”, без шансу бодай раз на кілька місяців побачити українського представника, відчути мінімальну підтримку”, – додала Ірина Геращенко, яка є уповноваженим президента України в ТКГ.

Вона нагадала про ув’язнених в РФ українців Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Романа Сущенка, Павла Гриба та ін

“Ви правда цього хочете? Чи запитаємо в мами Клиха, дружини Карпюка, родин Сущенка і Гриба, інших наших заручників?” – підкреслила віце-спікер.

Як інформувала “Новинарня“, 1 березня Верховна Рада України ухвалила звернення до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження політичних репресій Російської Федерації проти громадян України, у якому названо прізвища понад 50 громадян України.

Читайте також:
ЄС підтримав Британію в скандалі навколо застосування Росією хімзброї в Солсбері

British Council припинив діяльність в Росії

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і відтоді залишаються у важкому стані. У лікарні також британський поліцейський Нік Бейлі, котрий перебував поруч з місцем події.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі. Частину центру міста  було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

Глава британського зовнішньополітичного відомства Борис Джонсон заявив, що Лондон дасть рішучу відповідь, якщо виявиться, що Москва причетна до отруєння.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті про те, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.
Реакція російської влади на отруєння Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Москви за цей напад, сказала Мей.

14 березня Лондон оголосив про скликання з приводу інциденту зі Скрипалем Радбезу ООН та видворення з країни 23 російських дипломатів.

У відповідь МЗС Росії оголосило персонами нон ґрата 23 британських дипломатів, відкликало дозвіл на діяльність у Санкт-Петербурзі генерального консульства Сполученого Королівства, крім того, припиняється діяльність у Росії Британської ради (British Council, неміністерський департамент уряду, що займається поширенням британської культури за межами Великої Британії) через “неврегульованість статусу”.

Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон видали спеціальну заяву, наголосивши, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що для отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки була використана одна з найбільш токсичних речовин у світі.

Повідомлялося, що речовина “Новічок” (“Новачок”), якою отруїли Скрипалів, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Низка країн ЄС – від Британії до Естонії, а також США – заявили про намір вислати російських дипломатів у зв’язку з отруєнням Скрипаля в Англії.

Як відомо, раніше Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років в’язниці та переданий за обміном шпигунами в Англію.
У 2012 році невдовзі після прибуття до Великої Британії померла Скрипалева дружина, а минулого року під час відвідування Росії за загадкових обставин помер і його 44-річний син.

Читайте також:
Отруєння Скрипаля: Британія викликала російського посла

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна