Каталонія не може обрати нового главу уряду через його арешт урядом Іспанії

 

Парламент Каталонії в суботу, 24 березня, призупинив заплановане голосування за обрання нового голови женералітату після арешту єдиного кандидата Жорді Турулла.

“Спікер Рожер Торрент заявив палаті в суботу, що голосування за кандидатуру колишнього регіонального міністра Жорді Турулла не відбудеться”, – йдеться в повідомленні агенції AP.

 

Напередодні Турулл не зміг отримати абсолютну більшість голосів, щоб очолити уряд Каталонії. Планувалося, що в суботу відбудеться другий тур голосування.

Однак у п’ятницю верховний суд Іспанії вирішив взяти Турулла і ще чотирьох каталонських політиків під варту.
Таким чином суддя задовольнив клопотання прокуратури, обґрунтувавши його тим, що існує ризик втечі та повторення злочину.

Під рішення суду, крім Турулла, потрапили каталонські екс-міністр з територій Жозеп Рул, екс-міністр закордонних справ Рауль Ромева, екс-міністр соціальної політики Долорс Басса та колишній спікер парламенту Каталонії Карме Форкадел.

Турулл, Рул і Ромева потраплять до в’язниці Ештремера, де вже перебувають інші каталонські політики-сепаратисти – Оріол Жункерас і Жоакім Форн, а Форкадел і Басса відправляться до іншої в’язниці у 35 км від Мадрида.

При цьому генеральний секретар “Республіканської лівиці Каталонії” (ERC) Марта Ровіра, проти якої верховний суд Іспанії також висунув обвинувачення у заколоті, залишила Іспанію.
Вона стала вже сьомою прихильницею незалежності Каталонії з тих, які втекли за кордон. Цей перелік очолює колишній глава женералітату Карлес Пучдемон, який перебуває в Бельгії з жовтня 2017 року.

Читайте також:
Іспанія знову заблокувала обрання глави женералітату Каталонії

Нагадаємо, після кризи, викликаної проголошенням незалежності Каталонії, Мадрид ввів у регіоні пряме правління і провів дострокові вибори 21 грудня, однак на них знову перемогли прибічники ідеї відділення від Іспанії. Відтоді каталонський парламент уже більше двох місяців не може обрати нового главу уряду – женералітату.

Читайте також:
Сутички й намети в Каталонії: повторне обрання Пучдемона главою уряду відклали

Віва Табарнія. Каталонські противники незалежності перетворили
інтернет-прикол на політичну ідею

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна