Краще пізно. Уряд розірвав програму економічного співробітництва з Росією на 2011-2020 роки

 

Кабінет Міністрів України розірвав програму економічного співробітництва з Росією на 2011-2020 роки, що передбачав усунення торговельних бар’єрів і співробітництво в енергетичному секторі.

Як повідомляє “Новинарня“, відповідний проект постанови “Про припинення дії Програми економічного співробітництва України і Російської Федерації на 2011-2020 роки” було включено до порядку денного засідання уряду 21 березня і схвалено членами Кабміну.

“Припинення дії Програми є частиною комплексу заходів Уряду України, спрямованих на протидію агресивній політиці РФ в загальнополітичному контексті і в торговельно-економічній сфері зокрема. Дії, які протягом останніх кількох років РФ систематично вживає щодо України, прямо суперечать заявленим у Програмі цілям розвитку співробітництва між країнами”, – наголошує прес-служба Кабміну.

Зазначається, що, починаючи із кінця 2015 року, Росія послідовно здійснює торговельну та транзитну агресію щодо України: одностороннє припинення Договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД для України, у зв’язку з чим до товарів походженням з України застосовується ввізне мито у розмірі ставок Єдиного митного тарифу ЄАЕС; заборона на імпорт для деяких видів сільськогосподарської продукції, сировини і продуктів харчування, у тому числі походженням з України; фактичне блокування транзиту українських товарів територією Російської Федерації тощо.

Раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв про готовність уряду розірвати програму, аргументуючи це рішення необхідністю переорієнтувати українську економіку від нав’язаної Росією сировинної прив’язки.

Як відомо, програму економічного співробітництва між Україною і Росією на 2011-2020 роки було розроблено на виконання рішення від 17 травня 2010 року, ухваленого тодішніми президентами РФ і України Дмитром Медведєвим і Віктором Януковичем.

Документ визначає відновлення репутаційних втрат у результаті конфліктів між сторонами в 2006-2009 роках за умовами транзиту газу як найбільш важливе завдання, поряд зі скасуванням взаємних обмежень торгівлі.

Однак у 2014 році, паралельно з воєнною агресією щодо України, Російська Федерація почала й торгово-економічну війну, запровадивши ембарго на ряд чутливих товарів українського експорту. Україна застосувала заходи у відповідь.

З 2014 року частка Росії в українському експорті знизилася з майже 30% до 9%.

Читайте також:
Львівська облрада вимагає розірвати дипвідносини з Росією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна