Підсумки виборів в РФ: спрацювала пропаганда ненависті до України й Заходу, – Казанський

 

Денис Казанський
журналіст, блогер, переселенець з Донеччини

(FB)

Путін на цих виборах поліпшив власний результат 2012 року. Вище і явка, і відсоток тих, хто проголосував за нього. Так, були вкидання і фальсифікації, але у 2012-му теж фальсифікували. Так що вибори можна вважати для Путіна в цілому вдалими. Картинка вийшла краща, ніж минулого разу.

Сьогоднішня ситуація в Росії за всіма показниками гірша, ніж 2012 року. Тоді рівень добробуту був вищий, рубль міцніший, санкцій не було, росіяни не гинули в таємних, підлих війнах.

Але результат у Путіна [тепер] кращий, ніж шість років тому. Росіяни не стали бойкотувати вибори, прийшли на дільниці і підтримали війну, тому що намальований політтехнологами образ зовнішнього ворога виявився переконливим.

Російський мілітаризм спрацював. Спрацювала пропаганда ненависті до України і до Заходу.

Для нас це означає, що війна, на жаль, не припиниться.

Війна показала свою ефективність, і Кремль не буде від неї відмовлятися, тому що вона допомагає утримати владу.

Чим більше покажуть по телевізору реальних розірваних трупів або вигаданих “розіпнутих хлопчиків” в Донбасі – тим щільніше зімкнуться ряди російських обивателів. Ця технологія примітивна, але вона працює.

Так що жити далі доведеться з урахуванням цих сумних реалій. Це погано, але не безнадійно. Ізраїль так живе вже 70 років, причому там навіть навчилися отримувати вигоду зі свого становища. Дуже раджу почитати побільше про ізраїльський досвід. У книзі “Країна стартапів”, зокрема, зустрічається така думка: двома справжніми батьками ізраїльського хай-теку були арабський бойкот і Шарль де Голль, позаяк вони поставили країну перед необхідністю створити таку галузь.

І нам доведеться або змінюватися і проводити реформи, або знову втрачати території і відступати перед натиском агресора, коли Путіну наступного разу знадобиться підбадьорити свого виборця.

Читайте також:
Електоральний географ вирахував, як кримські татари голосували за Собчак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна