“Мужик. Не засцяв”. Боєць ЗСУ розповів деталі візиту Порошенка на передову

 

Гліб Бабіч
військовослужбовець, офіцер ЗСУ (10 огшбр), блогер, поет, позивний Лентяй

Президент на «нулі». Факти від учасника (FB)

Тим, кого не цікавить реальність від очевидця, і тим хто «все і так знає» – можна не читати.

Познайомився з різними коментарями до візиту ПОП (Петро Олексійович Порошенко – “Н”) у звільнену Катеринівку, на «нульовий» опорник і 10 ОГШБр.

Крім позитивних, нейтральних і просто негативних, що зумовлені негативним ставленням до ПОП (що цілком нормально в демократичній державі) – є й інші.
Коментарі «експертів» і «конспірологів». Мовляв, тут усе не справжнє, народ підставний, позиції в глухому тилу, і взагалі – все це постановочний цирк.

Тому вважаю за необхідне надати вам інформацію «зсередини», від безпосереднього учасника подій – від мене.

Загальна ситуація: додатковий ризик полягав у тому, що крім президента в поїздці брали участі міністр оборони, НГШ і глава РНБО. Незважаючи на перемир’я і ​​правильно вибраний час візиту – поведінка бойовиків характеризується спонтанністю і непередбачуваністю порушень режиму.

Катеринівка

Президент дійсно був у Катеринівці. У центрі села є єдиний майданчик перед магазином, де звикли збиратися жителі села.

Катеринівка тепер перебуває повністю під контролем ЗСУ. Однак, за домовленостями, вона як і раніше належить до сірої (демілітаризованої) зоні. Що виключає перебування в ній наших основних сил. Просто за нею – противник.

Ліворуч і праворуч по фронту розташовані два ворожі опорні пункти. На дистанції 1500 і 1800 метрів. До «робочих» позицій, (вогневих точок), на які противник виходить для вогневої роботи – 800-900 метрів.
Площа прикрита будинками і зеленкою, яка розташована на зовнішній стороні села на невеликому віддаленні. Що виключало можливість «прямого пострілу». І це єдиний хороший параметр локації.

До поганих параметрів належать озброєння, наявне у бойовиків на позиціях, і саме «нульове» розташування. Якщо ще проїхати по вулиці і виїхати на околицю села – практично відразу потрапляєш на те місце, де недавно був підбитий БРДМ і загинула наша Сабіна. Яка їхала в Катеринівку надавати медичну допомогу людям.

Засоби можливого ураження (для тих, кому це щось говорить): АГС-17, СПГ з осколковою гранатою, РПГ-7 з гранатою без ліквідатора, БМП із закритої позиції, штатні мінометні батареї 82 і 120 мм.
У найбільш сумному випадку – велика арта.

Засоби і способи захисту

У зв’язку з секретністю, були виключені посилення і особлива підготовка батальйону, що відповідає за цю зону. Будь-яка концентрація сил і «рух» – відразу привернули б увагу.

Батальйон, за командою комбрига, був приведений у стан штатної підвищеної готовності при виході кортежу (близько 40 хвилин).

Будь-яка активність супротивника (вогнева, спроба атаки, вихід ДРГ) була б негайно придушена. Штатна «підвищена готовність» у нас штука дуже серйозна, повірте.

Однак, зав’язався б цілком повномасштабний бій, при якому «літає все». Що дозволило б кортежу вийти, але ризик при цьому був би максимальним.

ВОП

Дистанції до противника і всі параметри ризику й вогневої загрози – приблизно такі, як і в Катеринівці.
Проте дистанція до противника трохи менша. І не існує такого щільного прикриття будівлями. І ризик пропорційно вищий.

Жителі

Всі люди, які були присутні на зустрічі – реальні жителі Катеринівки.

Ніякої підготовки, фільтрації людей і питань не існувало від слова «зовсім».

Катеринівці, за озвученою версією, очікували заступника «губернатора». Він приїхав першим і почав робочу бесіду. Обговорювані питання були важливими. І особливої ​​уваги на проїзд іще кількох машин ніхто не звернув (тим більше, було сказано, що може під’їхати ще заступник міністра).

Реакцію на появу президента всі бачили по телевізору. Наживо це було навіть яскравіше.

Ставлення й атмосфера були взаємно доброзичливими. Це факт.

Ситуацією в селі влада і 10-та бригада займалися з самого початку (і задовго до виникнення ідеї цієї поїздки). Тому люди не відчували себе покинутими.

Але проблем у недавно звільненому селі існує ще безліч. І ставлення до них у людей – різне. Тому кожен мав говорити і питати все, що завгодно. Як усе відбувалося – можна побачити на будь-якій зі зйомок.

По завершенні зустрічі і на наступний день СIMIC бригади, який відповідав за організацію «зустрічі з замгубернатора», а також за допомогу бригади селу з першого дня – з цікавістю вивчав реакцію жителів.

Я розстрою очікування багатьох – вона цілком позитивна. Люди були раді візиту й високо оцінюють те, що сталося. Все було просто і по-людськи. «Післязвуччя» зустрічі – однозначно «плюсове». І це факт.

Читайте також:
“А ми тут і були під контролем”. Як живе Катеринівка на Луганщині, взята ЗСУ

Військові

Попередня підготовка була зведена до ретельного вивчення обстановки.

ВОП (взводний опорний пункт) обирався за найпростішим принципом – найближчий до місця основної локації. З чим проблем не було ніяких. І те, й інше – абсолютний «нуль».

Ніякого «антуражу» і «декорацій» не створювалося. Все було як завжди, без найменшого коригування.

Всі люди, присутні на ВОПі – його штатні бійці. Ніякої фільтрації і «спеціально привезених бійців» не було.

Додатково на зустрічі опинився тільки командир сусіднього пункту (перейшов дорогу). За будь-якої «попередньої підготовки» його треба було однозначно заховувати. Людина різка, пряма, мало звертає уваги на ранги і авторитети.

Власне, «сонечки» на ВОПі підібралися ще ті. Різного віку – від двадцяти з гаком до «сильно за 50». В основному ті, хто воює давно. Бачили багато. Кілька іловайських. З контузіями, пораненнями, вхопили повний набір «принад війни». І тому люди непрості, з повністю відбитим «пієтетом». Здатні сказати що завгодно і кому завгодно.

Так от, наступного дня я їздив до них сам. Мені було просто дуже цікаве їх реальне ставлення до події. Реальне – тому, що я не належу до їх командування. І ніколи нікого не підставлю. І дуже ціную їхню довіру.

Вони задоволені. Вони оцінили цей вчинок. Вважають його правильним і необхідним. Як доказ, що це наша земля. Як доказ, що ми не боїмося. Ніхто.

Ставлення – як до знакової події, яка запам’ятається на все життя.

Фото: ФБ Роман Донік

Прапори, підписані ПОПом – уже висять на обох сусідніх ВОПах. На почесному місці.

Читайте також:
Порошенко з бійцями на передовій:
спитав, яка зарплата, і підписав прапор. ВІДЕО

Щодо ставлення до президента – «Мужик. Не засцяв»(вибачте за цитату).
«Спілкувався просто. Поводився правильно. Х**ні не говорив».

Останнє стосувалося не всіх. Хтось із журналістів примудрився поставити «животрепетне» питання: «Як ви ставитеся до ситуації з Савченко і до того, що вона принесла гранати у Верховну Раду?» (За побуквенну точність питання не відповідаю).

Це напружило. Людині випало потрапити на «нуль» – але бійці і ситуація їй не цікаві. Вона й сюди з собою притягнула «київську муть». Пацани почали «наливатися» і перезиратися.

За словами «різкого» командира сусіднього ВОПу – «Олексійович виручив. Побачив нашу реакцію і попросив, щоб нас не змушували говорити “армійською мовою”» (і це теж цитата).

Чому так оцінили? Тому, що вони краще за всіх розуміють ступінь ризику. І важливість цієї демонстрації сили. А це була саме «демонстрація сили».

Тому, що коли головком приїжджає до військ на «нуль» – це нормально і правильно.

Крім усього, візит в бригаду, увага до бригади – підняли бойовий дух без будь-якого відтінку іронії. І це теж – правда.

Я знаю, що я не переконав багатьох, хто дотримується своєї «залізної позиції» з релігійною переконаністю.
Я не буду розвіювати теорії конспірологів про «договорняки» і «постановки».

Все вище наведене – прості факти. Ті, які можна озвучувати. Цей текст прочитають багато учасників подій. Тому я строго стежу за відповідність сказаного дійсності.

Все це легко перевіряється – 10-та [окрема гірсько-штурмова] бригада дуже відкрита для публічності система. І, зрештою, – велкам ту Катеринівка.

А я, як безпосередній учасник подій на всіх етапах – відповідаю за кожне написане вище слово. Виправдовуватися і переконувати в коментарях – не буду. Я відповідаю за свої слова. Будьте ласкаві, дотримуйтеся такого принципу взаємно.

P.S. Служба безпеки Президента – круті профі. І дуже не даремно їдять свій хліб.
А у старшого – сталеві нерви. Товщиною з телеграфний стовп))

Читайте також:
Під час поїздки в зону ООС Порошенко нагородив 12 військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна