Борис Джонсон: Путін “практично напевне” особисто дав наказ отруїти Скрипаля. Москва реагує

 

Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон заявив, що президент Росії Володимир Путін “практично напевно” особисто віддав наказ використати токсичну нервово-паралітичну речовину “Новічок” для отруєння колишнього розвідника ГУР Сергія Скрипаля на території Британії.

Про це повідомляє Reuters.

“У нас суперечка з путінським Кремлем і з його рішенням – а ми вважаємо, що практично напевно направити використання нервово-паралітичної речовини на вулицях Великої Британії, на вулицях Європи вперше після Другої світової війни було його рішенням”, – заявив Джонсон у п’ятницю, 16 березня.

Глава британського МЗС наголосив, що Лондон водночас не має нічого проти самих росіян. “В результаті того, що відбувається, русофобії не повинно бути”, – сказав Джонсон, якого цитує “Європейська правда“.

Коментуючи заяву Бориса Джонсона, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав порушенням дипломатичних правил звинувачення на адресу Володимира Путіна, що той віддав наказ на отруєння Скрипаля.

Пєсков підкреслив, що згадка президента РФ у зв’язку з цим є нічим іншим, як “шокуючим і непрощенним порушенням дипломатичних правил пристойності”.

“Ми вже на різних рівнях неодноразово заявляли, що Росія не має жодного стосунку до цієї історії”, – сказав він у коментарі ТАСС.

Читайте також:
Засідання РБ ООН у справі Скрипаля: США і Британія обвинувачують Росію

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і відтоді перебувають у критичному стані, які і британський поліцейський Нік Бейлі, котрий перебував поруч.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі. Частину центру міста  було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

Глава британського зовнішньополітичного відомства Борис Джонсон заявив, що Лондон дасть рішучу відповідь, якщо виявиться, що Москва причетна до отруєння.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті про те, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.

Реакція російської влади на отруєння Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Москви за цей напад, сказала Мей.

14 березня Лондон оголосив про скликання з приводу інциденту зі Скрипалем Радбезу ООН та видворення з країни 23 російських дипломатів.

Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон видали спеціальну заяву, наголосивши, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що для отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки була використана одна з найбільш токсичних речовин у світі.

Раніше повідомлялося, що речовина “Новічок” (“Новачок”), якою отруїли Скрипалів, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Як відомо, раніше Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років в’язниці та переданий за обміном шпигунами в Англію.
У 2012 році невдовзі після прибуття до Великої Британії померла Скрипалева дружина, а минулого року під час відвідування Росії за загадкових обставин помер і його 44-річний син.

Читайте також:
Отруєння Скрипаля: Британія викликала російського посла

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.