Ангела Меркель вчетверте стала канцлером Німеччини. Глава МЗС теж ОК

 

Бундестаг ФРН у середу, 14 березня, підтримав кандидатуру Ангели Меркель на посаду федерального канцлера Німеччини.

Як повідомляє Spiegel, за лідерку блоку Християнсько-демократичного і Християнсько-соціального союзів проголосували 364 із 709 членів Бундестагу. Для переобрання їй потрібно було 355 голосів.

Варто зазначити, що блок ХДС/ХСС і соціал-демократи, які знову створили велику коаліцію, мають 399 місць.

Таким чином, Ангела Меркель вчетверте очолила німецький уряд. Таким чином, вона повторить рекорд тривалості керування урядом ФРН, встановлений Гельмутом Колем.

Під час першого обрання Меркель канцлером у 2005 році за неї проголосували 397 депутатів із 614. Тоді вона отримала на 51 голос менше, ніж теоретично велика коаліція ХДС/ХСС та СДПН могла за неї дати.

У 2009 році за Меркель проголосували 323 члени коаліції ХДС/ХСС і зелених із 622 членів парламенту. Загалом коаліція тоді налічувала 332 депутати, а для обрання Меркель потрібні були 312 голосів.

У 2013 році Меркель підтримали 462 із 630 депутатів. Велика коаліція ХДС/ХСС та соціал-демократів тоді складала 504 члени.

Президент України Петро Порошенко сподівається на подальше поглиблення діалогу з Ангелою Меркель.
Про це сказано на сторінці президента у “Фейсбуці“.

“Від щирого серця вітаю Ангелу Меркель, видатного державного діяча сучасності та щирого друга України, з переобранням на посаді федерального канцлера Німеччини! Зичу успіхів на шляху дальшого зміцнення ролі ФРН на міжнародній арені і подолання безпрецедентних викликів сьогодення. Сподіваюся на подальше поглиблення діалогу!” – заявив Порошенко.

Цього ж дня, в середу, Німеччина має отримати новий уряд, який сформує Ангела Меркель.

Другою ключовою фігурою в німецькому кабінеті буде новий міністр закордонних справ, висунутий від соціал-демократів.

Це 51-річний Гайко Маас – новачок у зовнішній політиці, який зовсім не має досвіду в цій сфері. “Та його попередня робота свідчить про цінності, які не можуть не тішити. Боротьба з фейками в соцмережах, протистояння зухвалому популізму ультраправих, жорстка критика авторитарних режимів, включаючи російський, доповнюється відвертістю та рішучістю топ-дипломата. На відміну від колишніх очільників МЗС, він навіть у минулому не був помічений у дружбі з росіянами”, – пише “Європейська правда”.

У боротьбі за посади в СДПН та уряді екс-президент Європарламенту Мартін Шульц позбувся партійного лідерства і не увійшов до нового кабінету міністрів, хоча спершу (в лютому) саме йому віддавали МЗС.
Зігмар Габріель втратив пост лідера СДПН ще до виборів, залишався чинним міністром закордонних справ до останнього, але не зберіг посаду – виборці не були проти, та на заваді цьому стала його партія.

Як інформувала “Новинарня“, у березні лідери Християнсько-демократичного союзу (ХДС), Християнсько-соціального союзу (ХСС) та Соціал-демократичної партії (СДПН) домовилися про створення “великої коаліції”, хоча результати виборів, які відбулися ще у вересні, не передбачали збереження такого формату виборів.

Читайте також:
Президент ФРН намагається врятувати провалені переговори про створення коаліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна