Рада ухвалила новий закон про реабілітацію жертв репресій радянського режиму

 

Верховна Рада України сьогодні, 13 березня, ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років”.

За таке рішення проголосували 237 депутатів, повідомляє Радіо Свобода.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект розроблено з метою відновлення прав осіб, які були засуджені у позасудовому порядку, а також засуджені за діяння, які не вважаються злочинами у цивілізованому суспільстві.

“Парламент ухвалив закон, який дає можливість по-новому розпочати процес реабілітації тих, хто був репресований радянським тоталітарним режимом”, – так прокоментувала рішення ВР у “Фейсбуці”  співробітниця Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак.

“Для мене ця перемога є тим приємнішою, що перезавантаження реабілітації я вже давно вважала особистим моральним обов’язком. Це було одне із тих завдань, з якими я йшла в Інститут національної пам’яті. Нарешті знімемо тавро «ворогів народу», «диверсантів», «ґвалтівників» з сотень тисяч достойників, які посміли бути інакодумцями і зі зброєю в руках боротись за свою Україну!” – додала Шпак.

Новий закон змінює викладені в законі України “Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні” формулювання “з метою більш чіткого визначення категорій осіб, які мають право на реабілітацію, уточнення та визначення вживаних термінів”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна