Справа про анексію Криму: Конституційний суд РФ отримав підозри і виклики на допити в ГПУ

 

Конституційний суд Росії отримав виклик своїх суддів до Генпрокуратури України у зв’язку з їх підозрою в співучасті в анексії Криму.

“Пакет від Генпрокуратури України отримано”, – сказав у коментарі РІА “Новости” представник КС РФ в понеділок, 12 грудня.

Раніше цього дня генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що голову і 18 суддів КС Росії підозрюють у зумисних діях щодо зміни меж території та державного кордону України; в порушенні порядку, встановленого Конституцією України, представниками влади, за попередньою змовою (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 ККУ).

“На підставі зібраних доказів 01.03.2018 складено повідомлення про підозру голові та 18 суддям Конституційного суду Російської Федерації у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України, представниками влади, за попередньою змовою групою осіб, які призвели до тяжких наслідків)”, – написав Луценко.

“У відповідності до вимог Кримінального процесуального кодексу України, 06.03.2018 за допомогою кур’єрської служби міжнародної доставки та електронною поштою письмові повідомлення про підозру разом із пам’ятками про процесуальні права та обов’язки підозрюваного, а також повістками про виклик для проведення слідчих дій на 13 та 19 березня 2018 року, доставлені за місцем роботи підозрюваних (Конституційний суд РФ, отримав працівник секретаріату Сенякова)”, – повідомив український генпрокурор, оприлюднивши скан документа служби Dimex про доставку листа.

За словами Луценка, в разі неявки підозрюваних буде оголошено в розшук.

За твердженням генпрокурора, Конституційний суд РФ виступав інструментом легалізації незаконної анексії Криму Росією.

Він нагадав, що Головна військова прокуратура продовжує досудове розслідування за фактом розв’язання та ведення представниками влади і ЗС РФ агресивної війни проти України, а також вчинення інших злочинів, що призвели до окупації території Автономної республіки Крим і міста Севастополь та інших тяжких наслідків.

 

Як відомо, 18 березня 2014 року у Москві  президент РФ Володимир Путін і ставленики Кремля у захопленому Криму Сергій Аксьонов, Володимир Константинов та Олексій Чалий підписали “Договір про прийняття до РФ Республіки Крим і створення у складі РФ нових суб’єктів”, а наступного дня КС РФ визнав його відповідним російській Конституції.

Голова КС РФ Зорькін казав, що судді виготовили кінцевий документ упродовж двох годин, що є безпрецедентним випадком, а без вердикту КС РФ анексія Криму була б неможлива, наголошує Луценко.

Читайте також:
Українська прокуратура оголосила про підозру генералу Шадріну
– герою Росії, який воював за “ЛНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна