Глава дипломатії ЄС в Україні: втоми немає, гроші будуть за певних умов

 

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні стверджує, що в Євросоюзу немає втоми від України.

Про це вона сказала в понеділок, 12 березня, на спільній прес-конференції з президентом Петром Порошенком у Києві, передає “Новинарня“.

“Не бачу жодної втоми у ЄС від України, це підтверджується тим, що Європейський Союз одностайно схвалив рішення про санкції [за порушення територіальної цілісності України]. Також було прийняте рішення про фіндопомогу Україні”, – зазначила Могеріні.

За її словами, в ЄС також “немає втоми і щодо підтримки повної імплементації Мінських угод”.

“Звісно, є певна фрустрація в усіх нас щодо відсутності поступу”, – додала Могеріні.

Водночас очільниця європейської дипломатії наголосила, що підтримка ЄС безпосередньо пов’язана з результатами впровадження реформ в Україні.

“Санкції проти Росії чітко прив’язані до повної імплементації Мінських угод. Ми обговорили ситуацію на Донбасі і незмінну підтримку з боку ЄС. Ми продовжуємо спільну роботу, щоб досягти повної імплементації Мінських угод”, – сказала Могеріні.

Глава дипломатії ЄС також зазначила, що триває тісна співпраця у “нормандському форматі” з Німеччиною та Францією, “щоб виробити стабільне політичне рішення, яке буде поважатися всіма сторонами і відповідатиме український незалежності і суверенітету”.

“Для нас це абсолютний пріоритет”, – підкреслила Федеріка Могеріні.

Віце-президент ЄК зазначила, що її візит до Києва символічно відбувається напередодні четвертих роковин незаконної анексії Криму Росією.

Могеріні наголосила, що ЄС не визнає вибори президента РФ в окупованому Криму, та закликала Москву припинити утиски прав людини на півострові.

“Ми продовжимо цю політику невизнання. Ми продовжимо засуджувати це порушення міжнародного права. Ми не визнаємо так звані вибори там. Ми продовжимо політику невизнання, в тому числі через санкції щодо цього питання. Ми продовжимо закликати поважати права всіх українців, в тому числі кримських татар. Ми продовжимо закликати звільнити всіх затриманих та засуджених в порушення міжнародного права”, – сказала Федеріка Могеріні.

Водночас вона заявила, що умови, які були висунуті Брюсселем Україні для надання попереднього траншу в рамках пакету макрофінансової допомоги, можуть перейти і до нового пакету.

За її словами, зараз триває обговорення умов, на яких виділятимуться кошти – близько 1 млрд. євро, вже затверджених Єврокомісією.

“Звісно, були елементи, що застосовувалися для попередньої програми допомоги і не дали можливості надати останній транш. Я думаю, що ці умови також можуть перейти і до нового пакету макрофінансової допомоги”, – сказала Могеріні.

Високий представник висловила сподівання, що надання коштів відбудеться вже до кінця цього року.

Водночас Могеріні наголосила, що для ЄС важливо побачити успіхи, яких досягне Україна у зусиллях по боротьбі з корупцією.

Федеріка Могеріні і Петро Порошенко. Фото: прес-служба президента

У свою чергу президент Петро Порошенко на прес-конференції заявив, що задля ефективного просування у питаннях звільнення українських патріотів, які перебувають у полоні бойовиків та незаконно утримуються в Росії, необхідно посилити участь європейської дипломатії у цьому процесі.

Глава держави також зауважив, що питанню реагування на “фейкові вибори” президента РФ в Криму і Севастополі була присвячена левова частина часу під час сьогоднішньої його зустрічі з Федерікою Могеріні, передає прес-служба Банкової.

Під час перемовин із віце-президентом Єврокомісії Порошенко, крім того, закликав ЄК та країни-члени Євросоюзу відмовитися від будівництва газопроводу з Росії “Північний потік-2”.

Федеріка Могеріні перебуває в Києві з візитом 11-12 березня.

Читайте також:
Глава дипломатії ЄС представить у Києві кампанію “Просуваючись разом вперед”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна