Чому українські військові на полігоні “Широкий лан” вже четверту весну змушені плавати в багні

 

Юрій Бутусов
журналіст, редактор сайту “Цензор.нет”

(FB)

Табір українських солдатів на полігоні “Широкий лан” в Україні. І польовий табір інструкторів НАТО на полігоні “Яворів” в Україні.

Фото 1. Бунт на “Широкому лані” в 53-й бригаді у 2016-му році.
Праворуч –
волонтер Ірина Абрамова, в центрі – волонтер Тетяна Поліщук, які одними з перших прийшли на допомогу покинутим комбригом і генералами солдатам 53-ї бригади

Фото 2. 2018 рік, на “Широкому лані”, судячи з багна і калюж, за два роки зміни з облаштуванням якщо і є, то вони ситуацію радикально не змінили

Фото 3,4,5. Натовський табір в Яворові: намети, щебінь навколо табору в пластикових формах, щоб камінці не розносило, дренаж
(фото: Костянтин Фартушний)

Яворівський полігон - табор інструкторів НАТО _ Яворівський полігон - табор інструкторів НАТО _2 Яворівський полігон - табор інструкторів НАТО _3
<
>

Якщо ти свою зброю кидаєш в грязюку, то горе тобі, безглуздий ти воїн. В армії саме солдат – головна зброя, а не танки і не гармати! Командувач, який кидає в багно свою зброю – своїх солдатів – безглуздий командувач, негодящий.

Поки солдати в багні, будь-які вигадки про “стандарти НАТО” залишаться не підкріпленою справами балаканиною. Тому що головний “стандарт армій НАТО” – це солдат, і саме ставлення до солдата визначає і боєготовність, боєздатність, і операційні можливості та ефективність бойового застосування.

Табір українських солдатів на полігоні “Широкий лан” активно використовується чотири роки, він розбитий на чорноземі, поруч немає лісу, ніде дістати підручні будівельні матеріали. Тому кожну зиму й кожну весну українські солдати живуть у грязюці та серед води, оскільки побудувати дренаж в чорноземі за допомогою лопати неможливо.

Щороку скандали, щороку численні пости в “Фейсбуці”. А коли табір потонув у багнюці, то ніякої бойової підготовки бути не може, люди просто виживають в цьому болоті.

У 2015-му добровольці “Айдара” на полігоні під’їхали на бойовій техніці до начальника полігону, щоб отримати необхідне постачання.

У 2016-му на “Широкому лані” стався справжній солдатський бунт – через скотинячі умови проживання ціла рота відмовилася виконувати накази, був великий скандал.

Комбриг 53-ї [бригади] Валерій Водолазький, який кинув своїх солдатів напризволяще і байдуже поставився до їхніх умов проживання, посидів на гауптвахті тиждень, і цим справа закінчилася.

А в таборі натовських солдатів в Україні бунтів не буває, хоча там теж польові умови. Але там забезпечений елементарний мінімум – щільні намети з тепловими гарматами, бетонні плити постелили як фундамент, щоб не потонути, навколо щебінка в формах, дренаж бетонований.
Будівельні матеріали всі українські, будували українці, намети такі й теплові гармати такі в нас теж продають, це недорого порівняно з вартістю нових військових містечок і казарм. Набагато дешевше, ніж якщо солдати замість роботи на полігоні дарма сидять тижнями в наметі, це набагато дешевше, ніж вартість відправки бригади з усією бойовою технікою, моторесурс, ешелонами, паливом, запчастинами, пайками на полігон у багно для виживання в таких умовах.
Для цього не треба мільярдів – все це можна зробити в Україні на всіх полігонах та на всіх військових містечках за один рік, і побудувати хоча б на полігонах нормальні місця для проживання.

Але є одна відмінність – НАТО ніколи не пошле своїх солдатів жити в багні. Тому табір натовців в “Яворові” побудували за кілька місяців і забули про цю проблему. А у нас на п’ятому році війни нормально обладнати польовий табір, який використовується цілий рік – нерозв’язна логістична завдання.

Тому що солдати в грязюці не можуть нормально виконувати свої службові обов’язки. Тому що якщо командувач військ НАТО відправить свої війська в такі умови, він дуже скоро перестане бути командувачем, але що ще гірше – він втратить повагу своїх товаришів, тих, з ким він проходив службу.  А платники податків скажуть влади – “дурні, ви не здатні розпорядитися нашими засобами і життями наших захисників, яких ми поважаємо найбільше, ви не гідні приймати рішення!”

Читайте також новину з того ж полігону за 2016 рік:
Муженко в багні. Правдиве ВІДЕО, що побачив
начальник Генштабу на Широкому Лані

ОНОВЛЕНО. Помічник міністра оборони, радник президента Юрій Бірюков відреагував на розголос, заявивши, що станом на 22 лютого табір на полігоні “Широкий стан” перебував у належному стані, комісія 92-ї бригади підписала акти про готовність. Однак надалі випала велика кількість снігу, він не був прибраний військовими і швидко розтанув. Крім того, заступник комбрига 92 омбр прогнав через табір “Урали”, чим додав багна.

Також Бірюков зазначає, що поруч на “Ширлані” стоїть 56-та бригада, яка не має таких проблем, бо вчасно прибрала сніг.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.