240 тисяч кожному. Президент вручив Шевченківські премії-2018

 

Дев’ятого березня, у 204-ту річницю дня народження Кобзаря, президент Петро Порошенко вручив Національні премії імені Тараса Шевченка 2018 року, присуджені на підставі подання комітету Шевченківської премії.

Відзнаки з рук глави держави отримали художник Павло Маков за мистецький проект “Втрачений рай”; публіцист Сергій Плохій – за книгу “Брама Європи”, композитор Вікторія Польова – за хорову симфонію на канонічні тексти “Світлі піснеспіви”.

Також президент вручив нагороду представникам творчого об’єднання “Вавилон 13” – режисеру Володимиру Тихому, операторам Ярославу Пілунському, Сергію Стеценку та Юрію Грузінову – за цикл історико-документальних фільмів про Майдан 2014 року.

Крім того, премією відзначена письменниця Емма Андієвська за книги поезій “Щодення: перископи”, “Маратонський біг”, «Шухлядні краєвиди», “Бездзиґарний час”, “Міста-валети”, яка з поважних особистих причин не змогла бути присутньою на церемонії.

У 2018 році розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка становить 240 тис. грн. кожна, зазначає прес-служба президента.

Говорячи про кожного із лауреатів премії, Петро Порошенко зауважив, що Емма Андієвська, яка належить до найвідоміших митців українського зарубіжжя, народилася в Донецьку. І хоч більшу частину свого життя прожила за кордоном, але “з Україною в серці і для України”.

За словами глави держави, доктор історичних наук, директор Українського наукового інституту у Гарвардському університеті, автор книги “Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності” Сергій Плохій продовжує справу всесвітньовідомого славіста-мовознавця, історика та критика української літератури Юрія Шевельова.

“Це фундаментальне науково-публіцистичне дослідження історії України, видане спочатку англійською, а згодом українською мовами, уже отримало надзвичайно високу оцінку і на Заході, і у вітчизняному науковому середовищі. Європі потрібна об’єктивна наукова правда про Україну”, – наголосив президент, відзначаючи книгу, за яку історик і отримав премію.

Крім іншого, “особливо глава держави відзначив роботу творчого об’єднання «Вавилон 13», які, як зауважив Петро Порошенко, є творцями сучасного українського документального кіно”, передає прес-служба АП.

“Ви з ризиком для власного життя фільмували переломні події в історії України, ловили на камеру моменти героїзму українців. Я хотів висловити вам, друзі, і всьому творчому об’єднанню «Вавилон’13» вдячність і за мужність, і за високий професіоналізм”, – сказав Петро Порошенко.

«У березневі шевченківські дні вже далекого 1958 року Іван Багряний писав, що справжнім пам’ятником Шевченку мають бути не гори глини й ріки липкого єлею, не брили холодного граніту й мертвотної бронзи, а «вогонь свободи, тріумф розкованої нації, здійснення великої ідеї великого Пророка – «своя (українська) хата» й «своя (українська) правда» в ній. Незалежна Україна – найкращий монумент Шевченку”, – наголосив президент.

Читайте також:
Замість Року української мови Порошенко готовий оголосити десятирічку

Через антивладний мітинг Порошенко не зміг покласти квіти
до пам’ятника Шевченку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна