Медведчук хоче притягнути до криміналу журналістів “Схем” за сюжет про його “чорних чоловічків”

 

Головне управління Нацполіції Києва на вимогу Печерського райсуду почало кримінальне провадження за статтею “порушення недоторканості приватного життя” щодо журналістів програми “Схеми”, які зробили сюжет про охорону лідера проросійської організації “Український вибір” Віктора Медведчука.

Як передає “Новинарня“, про це повідомили “Радіо Свобода” в прес-службі поліції Києва.

“Копія ухвали Печерського суду Києва за скаргою Медведчука В. В., в інтересах якого діє адвокат Кириленко І. І., надійшла до Солом’янського УП для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 182 Кримінального кодексу України (“Порушення недоторканності приватного життя” – “Н”). Дані матеріали були зареєстровані в журналі єдиного обліку заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, та в подальшому розпочате кримінальне провадження”, – йдеться у відповіді прес-служби поліції Києва на запит “Схем”, які є спільним проекту “Радіо Свобода” та каналу “UA:Перший”.

“Це ніщо інше, як невдала спроба банального тиску на редакцію. Зараз ми у правовий спосіб домагаємось кримінальної відповідальності для охоронців самого Медведчука, які здійснили фізичний напад на нашу знімальну групу поблизу аеропорту «Київ», перешкодивши їхній законній журналістській діяльності. Одному з них Нацполіція Києва вже вручила підозру. Очевидно, будь-що «завести справу» на наших журналістів – це такий крок Медведчука у відповідь”, – написала у “Фейсбуці” ведуча програми “Схеми” Наталка Седлецька, коментуючи наслідки їхнього сюжету “Чорні чоловічки Медведчука”.

Вона наголосила, що Віктор Медведчук – особа публічна, до того ж офіційно уповноважена державою Україна брати участь у переговорному процесі щодо звільнення заручників.

“Лідер великої проросійської організації Віктор Медведчук – не просто публічна особа. Він – особа, наділена на виконання функцій держави. Як відомо, він має офіційний статус у переговорному процесі з РФ щодо звільнення заручників, що нещодавно підтвердив і президент Порошенко.

Межі приватності для публічних осіб, ще й наділених державними повноваженнями – значно звужуються. Тим паче, що зйомка велась відкрито у публічному місці – поблизу аеропорту, куди він прилетів з Росії.

Зйомка прильотів Медведчука приватним літаком з Росії виправдана суспільною значимістю цієї інформації. Адже, як показало наше розслідування – він єдиний в країні, кому влада дозволяє прямі перельоти [в РФ], під приводом участі у переговорному процесі.

От тільки він це виключне право не завжди використовує “за призначенням”. А катає з вітерцем в Москву і проросійських бізнесменів, і своїх друзів-депутатів. Які не мають стосунку до визволення заручників.

Тому наші журналісти не просто мали повне право проводити зйомку.
Вони виконували свій прямий журналістський обов’язок – фіксували факти, що можуть свідчити про зловживання Медведчука своїм становищем у власних цілях”, – зазначила Седлецька.

“Вкотре наголошую недоброзичливцям. Жодними недолугими звинуваченнями та навіть кримінальними провадженнями нас залякати не вдасться.
Ми та наші юристи впевнені у законності наших дій – і, якщо знадобиться, будемо готові довести це в рамках офіційного розслідування”, – додала вона.

Як відомо, ввечері 7 листопада 2017 року біля VIP-терміналу аеропорту “Київ”, коли туди прилетів приватний борт Віктора Медведчука, там перебувала знімальна група “Схем” у складі Михайла Ткача, Кирила Лазаревича та Ярослава Бондаренка з метою зафіксувати його прямі перельоти до Росії.
Раніше з’ясувалося, що Медведчук, як уповноважений державою на ведення переговорів щодо звільнення заручників, має на це виняткове право.
Однак, як виявили журналісти в попередньому розслідуванні, він користується цим правом також і з приватних питань. Так, у листопаді минулого року він прилетів із Москви в компанії народного депутата від “Опозиційного блоку” Тараса Козака і бізнесмена Нісана Моісеєва.
Із відео, опублікованого журналістами, видно, як охоронці підприємця в масках і балаклавах застосовувати силу проти знімальної групи – штовхали, били ліктями, ставили підніжки і кілька разів вибили камеру з рук оператора. Також охоронці засліплювали камеру спеціальним ліхтарем. Усе це відбувалося в публічному місці по вулиці Медова, біля VIP-терміналу.

Віктор Медведчук, підприємець, лідер проросійської організації «Український вибір» і кум президента Росії Володимира Путіна, є також представником України в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську, яка займається, зокрема, визволенням заручників.

Ще 2016 року голова Служби безпеки України Василь Грицак підтвердив, що Віктор Медведчук у зв’язку з цим періодично літає власним літаком безпосередньо з України до Москви, хоча загалом через агресію Росії проти України діє заборона на пряме авіаційне сполучення між двома країнами, яку наклав Київ, а у відповідь і Москва.

Читайте також:
Таємниця каналу ZIK. Ведуча Руно звільнилася через піар Медведчука

Путін і Медведчук обговорили другу “серію” обміну полоненими
між Києвом і ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна