Німецькі есдеки прийняли “велику коаліцію” з ХДС/ХСС. Меркель залишиться канцлером

 

Члени Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) проголосували за створення “великої коаліції” із блоком ХДС/ХСС, який очолює чинна канцлер ФРН Ангела Меркаль.

Такі результати підрахунку голосів, поданих поштою, озвучили в берлінській штаб-квартирі СДПН у неділю, 4 березня, голова внутрішньої рахункової комісії партії Дітмар Нітан і в.о. голови партії Олаф Шольц.

За створення “великої коаліції” проголосували трохи більше 66% членів партії, проти – майже 34%.

Це рішення відкриває дорогу створенню нового уряду в ФРН, до якого увійдуть консерватори з ХДС/ХСС і Соціал-демократичної партії, передає “Німецька хвиля”.
Такий формат існував і в попередній каденції.

Відповідно до такого рішення, Ангела Меркель буде обрана канцлером на четвертий термін (повторення рекорду Гельмута Коля). Есдеки отримають другий за значенням портфель в уряді – міністра закордонних справ.

Як інформувала “Новинарня“, спроби сформувати уряд в Німеччині тривають уже чотири місяці – після виборів 24 вересня 2017 року, на яких СДПН здобула найгірший з 1949 року результат – 20,5% голосів.
Очікувана коаліція у форматі “Ямайка” (ХДС/ХСС, “Зелені” та Вільна демократична партія) не була утворена через позицію вільних демкратів.
7 лютого, після тривалих переговорів, консерватори на чолі з Меркель (блок ХДС/ХСС) узгодили з керівництвом соціал-демократів договір про формування нової “великої” урядової коаліції. Але лідери СДПН висунули умову: ця угода може бути підписана лише в тому випадку, якщо її схвалять рядові члени партії – майже 460 тисяч осіб. Голосування поштою почалося 20 лютого й тривало до 4 березня.
На позачерговому з’їзді СДПН в січні лише 56%в делегатів виявили підтримку переговорам про “велику коаліцію”, а велика кількість членів молодіжного крила партії висловилася за те, щоб перейти в опозицію.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна