Газовий фронт між РФ і Україною: Єврокомісія готова виступити посередником

 

Європейська комісія заявила про готовність виступати посередником у врегулюванні “газової” ситуації між Україною та Росією.

Про це йдеться у заяві віце-президента Єврокомісії з питань енергетичного союзу Мароша Шефчовича, опублікованій на сайті ЄК 4 березня.

“Щодо Стокгольмського арбітражу, то віце-президента Шефчовича поінформували, що “Газпром” має намір розірвати свої контракти з “Нафтогазом”. Ця процедура може, однак, зайняти деякий час та не буде мати безпосередніх наслідків щодо постачання газу”, – зазначено в заяві Єврокомісії.

У цьому контексті віце-президент Шефчович “закликав обидві сторони знайти задовільне вирішення цього питання”.

“Європейська комісія готова брати участь і виступати посередником у тристоронньому процесі, який у минулому довів свою ефективність у подоланні розбіжностей між сторонами. Через складність та делікатність цього питання ми будемо продовжувати вивчати можливості такого процесу в двосторонньому порядку.
Україна і Росія підтвердили свою готовність залишатися в тісному контакті з Європейською комісією. Я буду уважно стежити за ситуацією, щоб переконатися, щоб була постійна гарантія транзиту російського газу через Україну в ЄС, оскільки це залишається нашим пріоритетом”, – йдеться в заяві Шефчовича.

Також у ЄК повідомили, що протягом останніх днів віце-президент Марош Шефчович мав розмови із прем’єр-міністром України Гройсманом, виконавчим директором “Нафтогазу” та міністром енергетики РФ.

“Розмови були зосереджені з приводу занепокоєння України щодо рівня тиску при постачанні газу з Росії для транзиту в Європейський Союз, а також з приводу нещодавнього рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу”, – йдеться в повідомленні Єврокомісії.

“Всі існуючі зобов’язання щодо постачання і транзиту газу до ЄС дотримуються”, – заявили в Брюсселі.

Зазначається, що “Нафтогаз України” також поінформував Шефчовича про те, що ситуація в Україні перебуває під контролем після вжиття спеціальних заходів.

Водночас, за даними ЄК, російський міністр енергетики Олександр Новак дав запевнення в тому, що транзиту газу з Росії в країни-члени ЄС нічого не загрожує.

Читайте також:
Порошенко: “Газпром” не має права розривати контракт із “Нафтогазом”

Газовий фронт: Україна святкує перемогу

Як повідомляла “Новинарня“, 28 лютого “Нафтогаз” отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом української компанії до російського газового монополіста “Газпром”, згідно з яким арбітраж зобов’язав “Газпром” виплатити “Нафтогазу” 4,63 млрд. доларів. За підсумком розгляду двох справ російський “Газпром” залишився винен українській компанії 2,56 млрд. дол.

Після отримання рішення суду, вранці 1 березня “Газпром” відмовився поставляти в Україну газ. При цьому російська компанія вже отримала за нього передоплату.
У “Нафтогазі” таку поведінку Росії назвали порушенням рішення Стокгольмського арбітражу.
За даними “Укртрансгазу”, “Газпром” жодного дня цього року не дотримувався вимоги транзитного контракту з підтримання необхідного рівня тиску газу на вході в українську ГТС.

2 березня голова правління “Газпрому” Олексій Міллер заявив, що його компанія змушена негайно розпочати процедуру розірвання контрактів з “Нафтогазом України” на постачання і транзит газу.

Голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв на засіданні Ради безпеки й оборони України того ж дня заявив, що дефіцит газу в Україні – близько 10 млн. куб. м на добу. Він запропонував обмежити споживання газу на 3-4 березня, коли ще очікується холодна погода.
У соцмережах з подачі ФБ-сторінко “Нафтогазу” й Петра Порошенка став популярним тег #прикрути.

Для перекриття дефіциту газу було укладено екстрений контракт на постачання газу з Польщею.

Президент Петро Порошенко 3 березня повідомив, що критичну ситуацію, яка склалася з газопостачанням в останні дні, подолано.

Україна офіційно попередила Євросоюз про те, що РФ не дотримується своїх договірних зобов’язань щодо транзиту газу, а також відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна