“Газпром” заявив про початок процедури розірвання контрактів із “Нафтогазом” та новий суд

 

Російський “Газпром” заявив про початок процедури розірвання контрактів на постачання і транзит газу з НАК “Нафтогаз України”.

Про це сказав журналістам у суботу, 3 березня, заступник голови правління “Газпрому” Олександр Медведєв, повідомляє “Інтерфакс“.

“Ми почали процедуру розірвання контрактів з НАК “Нафтогаз України”. І нову справу в Стокгольмському арбітражі за цим позовом “Газпрому” абсолютно точно буде розглядати інший склад арбітрів”, – сказав Медведєв.

Читайте також:
Газовий фронт: Україна святкує перемогу

Як повідомляла “Новинарня“, 28 лютого “Нафтогаз” отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом української компанії до російського газового монополіста “Газпром”, згідно з яким арбітраж зобов’язав “Газпром” виплатити “Нафтогазу” 4,63 млрд. доларів. За підсумком розгляду двох справ російський “Газпром” залишився винен українській компанії 2,56 млрд. дол.

Після отримання рішення суду, вранці 1 березня “Газпром” відмовився поставляти в Україну газ. При цьому російська компанія вже отримала за нього передоплату.
У “Нафтогазі” таку поведінку Росії назвали порушенням рішення Стокгольмського арбітражу.
За даними “Укртрансгазу”, “Газпром” жодного дня цього року не дотримувався вимоги транзитного контракту з підтримання необхідного рівня тиску газу на вході в українську ГТС.

2 березня голова правління “Газпрому” Олексій Міллер заявив, що його компанія змушена негайно розпочати процедуру розірвання контрактів з “Нафтогазом України” на постачання і транзит газу.
За словами Міллера, таке рішення компанія ухвалила після рішення Cтокгольмского арбітражу не на свою користь.

Голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв на засіданні Ради безпеки й оборони України того ж дня заявив, що дефіцит газу в Україні – близько 10 млн. куб. м на добу. Він запропонував обмежити споживання газу на 3-4 березня, коли ще очікується холодна погода.
У соцмережах з подачі ФБ-сторінко “Нафтогазу” й Петра Порошенка став популярним тег #прикрути.

Для перекриття дефіциту газу було укладено екстрений контракт на постачання газу з Польщею.

Президент Петро Порошенко 3 березня заявив, що критичну ситуацію, яка склалася з газопостачанням, подолано.

При цьому польські та чеські газові оператори підтвердили сумлінне виконання Україною транзитних зобов’язань.

“Газпрому” не вдалося дискредитувати Україну в очах Європи, натомість росіяни показали себе як ненадійного постачальника, заявив головний комерційний директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна