Вибори в Італії: фаворит – права коаліція Берлусконі, голова ЄП Таяні погоджується на прем’єра

 

Президент Європарламенту Антоніо Таяні заявив про готовність бути кандидатом у прем’єр-міністри Італії в разі перемоги партії екс-прем’єра Сильвіо Берлусконі “Вперед, Італія” на виборах 4 березня.

Про це повідомляє Reuters.

Берлусконі був прем’єром Італії чотири рази, однак до 2019 року він не має права обіймати державні посади за умовами вироку 2013 року у справі про податкове шахрайство.

У вівторок, 27 лютого, Берлсконі заявив, що Антоніо Таяні, який був співзасновником “Вперед, Італія” 1994 року, є для нього бажаним кандидатом у прем’єри.

У четвер, 1 березня, Таяні подякував Берлусконі за “жест великої поваги” до нього.

“Я сказав йому, що готовий служити Італії”, – сказав Антоніо Таяні.

Берлусконі привітав згоду президента Європарламенту: “Я знаю, соромно забирати Антоніо Таяні з Європи, але це відповідає інтересам Італії”.

Правий блок на чолі з партією Сильвіо Берлусконі лідирує у передвиборчих перегонах, але не отримає достатньо голосів для абсолютної більшості.

Про це свідчать результати опитування YouTrend, повідомляє The Local.

Коаліція, до складу якої входять правоцентристська партія Forza Italia та дві крайньо праві євроскептичні партії, набирає 37,2% голосів.

Але новий закон про вибори, запроваджений у 2017 році, означає, що ця цифра все ще недостатня для формування парламентської більшості.

У рамках коаліції Forza Italia, як очікується, отримає 16,8% голосів, антиміграційна “Ліга Півночі” – 13,2%, крайні праві “Брати Італії” – 4,7%.

Популістський рух “5 зірок” (M5S) має підтримку 27,8% виборців. Він набере найбільше голосів, якщо рахувати партії окремо, але не зможе самостійно сформувати уряд.

Лівоцентристська коаліція, до складу якої входить правляча Демократична партія, набирає 27,4% голосів.

Це останнє соціологічне опитування, опубліковане до голосування 4 березня. За італійським законодавством, публікувати результати протягом двох тижнів до виборів заборонено.

Читайте також:
Новим головою Європарламенту став італієць Антоніо Таяні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна