“Газпром” найближчим часом не припинить транзит газу через Україну

 

Незважаючи на заяву про розірвання всіх контрактів з Україною, “Газпром” не буде в найближчий термін припиняти транзит газу через Україну.

Як передає “Новинарня“, про це заявив РБК офіційний представник компанії Сергій Купріянов.

Він пояснив, що сторонам потрібен час для врегулювання юридичних питань.

“Якби це було так, ми б так прямо сказали”, – сказав Купріянов, відповідаючи на питання, чи означає початок процедури розірвання контракту з “Нафтогазом” у Стокгольмському арбітражі негайне припинення транзиту через Україну.

 

Зі свого боку президент України Петро Порошенко заявляє, що транзиту російського газу через територію України до країн Європейського Союзу нічого не загрожує.

“Ми впевнені, що договір не буде розірвано. Ми впевнені, що транзиту нічого не загрожує. Україна вкотре підтвердила свій статус як надійного постачальника”, – запевнив Порошенко.

За словами президента, “РФ і РАТ “Газпром” іще раз продемонстрували, що тільки-но настає холод, вони роблять чергові спроби застосувати постачання газу як механізм політичного тиску”.

“Це не пройде. Україна – надійний партнер”, – додав голова держави.

Він також зазначив, що про цю ситуацію було поінформовано західних партнерів.

 

У Європейській комісії повідомили, що на сьогодні газ до Європейського союзу надходить стабільно.

Речниця Європейської комісії Анна-Кайза Ітконен заявила, що наразі немає підстав для занепокоєння, оскільки в українських підземних сховищах є достатня кількість газу для здійснення транзиту.

«Що я можу додати про рівні запасів в Україні, це трохи менше ніж 10 мільярдів кубічних метрів, що дуже добре для цієї пори року, так що поки немає ніяких аномалій», – заявила Ітконен.

Раніше сьогодні вона повідомляла, що Європейська комісія була проінформована українською владою про можливу надзвичайну ситуацію через зменшенням поставок газу з боку російського «Газпрому» і готова почати переговори зі сторонами, якщо буде від них відповідний запит.

Читайте також:
Порошенко: “Газпром” не має права розривати контракт із “Нафтогазом”

Як повідомлялаНовинарня“, голова правління “Газпрому” Олексій Міллер заявив, що його компанія змушена негайно розпочати процедуру розірвання контрактів з “Нафтогазом України” на постачання і транзит газу.

28 лютого стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги “Нафтогазу” щодо компенсації за недопоставлені “Газпромом” обсяги газу для транзиту.

За рішенням Стокгольмського арбітражу, “Нафтогаз” домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку “Газпромом” погоджених обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі “Газпром” має сплатити 2,56 млрд доларів на користь “Нафтогазу”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна