Справа “головного тітушки” Крисіна: підсудний не з’явився, є ще два провадження

 

Апеляційний суд Києва відклав розгляд до 19 березня скарги прокуратури на вирок “керівникові тітушок” Юрію Крисіну, який був засуджений умовно за причетність до вбивства під час Майдану журналіста В’ячеслава Веремія.

Таке рішення в четвер, 1 березня, оголосив головуючий у справі суддя АСК Микола Ященко.

Таким чином, він задовольнив клопотання представниці обвинувачення Людмили Гетьман.

Також, відповідно до клопотання прокуратури, суд зобов’язав поліцію на наступному засіданні в цій справі примусово привести Крисіна на судове засідання.

“Клопотання прокурора задовольнити, застосувати до обвинуваченого Крисіна Юрія Валерійовича… привід в судове засідання на 19 березня 2018 року на 14:30 в приміщення Апеляційного суду міста Києва”, – зазначив суддя Ященко.

Виконання ухвали про примусовий привід Крисіна на засідання суд поклав на Головне управління Нацполіції у Києві.

Рішення про примусовий привід Крисіна суд ухвалив у зв’язку з тим, що його участь у розгляді скарги є обов’язковою, а також через ненадання Крисіним інформації про свою хворобу, через яку він просив перенести засідання.

На початку розгляду суддя Ященко поінформував, що о 10:15 на його ім’я поштою надійшла телефонограма з проханням перенести розгляд скарги на вирок Крисіна на іншу дату “у зв’язку з хворобою”.

У свою чергу прокурор Олексій Донський, начальник начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ, зазначив, що Крисін не переховується, але ухиляється від слідства. Тож потрібно на наступному засіданні застосувати примусовий привід.

Донський надав суду матеріали допиту Максима Івасенка – чоловіка завідувачки дитячого відділення Інституту серця Ірини Аксьонової, який посприяв Крисіну в госпіталізації у це відділення “для обстеження” (нагадаємо, там праві активісти знайшли “тітушку” та облили зеленкою).
Допит Івасенка було проведено у провадженні про напад Крисіна і компанії на АЗС.

Прокурор Олексій Донський. Фото: Новинарня

За словами Донського, Крисін ухиляється від суду без поважної причини. Зокрема, в дитячій кардіології він не лікувався, а обстежувався, і навмисно домовлявся з лікарнею, щоб бути там саме в день суду, 1 березня. А де він зараз – не відомо.

Активісти припускають, що керівник “тітушок” часів Майдану, якого покривають МВС і поліція, може перебувати за місцем проживання, у селі Гатне під Києвом.

На засіданні були присутні більше двадцяти журналістів і близько десятка правих активістів, зокрема з організації “С14”. Після оголошення рішення суду вони скандували: “Крисіна – на нари! Убивцю – за грати!”

Активіст Роман Сініцин нагадав, що двома днями раніше в Інституті серця Юрій Крисін обіцяв, що ходитиме на судові засідання. Але не дотримав слова.
Активісти після оголошення судового рішення пробували телефонувати Крисіну, однак він був “поза зоною”.

Як розповіли адвокати потерпілих, щодо Крисіна в судах розглядаються три справи (про вбивство Веремія, про напад на АЗС та щодо протидії Майдану).
Зокрема, у третій справі призначено засідання Дарницького райсуду на 5 березня.

Читайте також:
МОЗ просить пояснення у Тодурова щодо “лікування” Крисіна в дитячій лікарні

Як повідомляла “Новинарня“, у справі про вбивство журналіста газети “Вєсті” В’ячеслава Веремія під час Революції Гідності 22 грудня 2017 року Шевченківський райсуд Києва засудив уродженця Горлівки Юрія Крисіна до 4 років позбавлення волі умовно (ч. 4 ст. 296 ККУ).
Крисіна називають організатором “тітушок”, які за гроші переслідували й били майданівців на початку 2014 року. Докази вказують на те, що Крисін виконував доручення керівників МВС, отримував звідти зброю для розправ над мйданівцями тощо.

Суддя Шевченківського райсуду Києва Олег Лінник заявив, що призначив умовне  покарання  Крисіну, підозрюваному у причетності до вбивства Веремія, бо діяв у межах пред’явленого обвинувачення.
Відтак Генеральна прокуратура України просить ухвалити новий вирок – у вигляді 6 років позбавлення волі.

Журналіста газети “Вєсті” В’ячеслава Веремія вбили біля Михайлівської площі в Києві в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року. За версією слідства, безпосереднє вбивство журналіста здійснив житель Горлівки Джалал Алієв.

М’який вирок Крисіну, який організовував “тітушок” і для цього, і для багатьох інших правопорушень (вочевидь під прикриттям МВС) у грудні 2017 року спричинив протести громадськості.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна