Рада узаконила платні дороги в Україні

 

Верховна Рада України прийняла закон, що дозволяє передавати на умовах концесії дороги загального користування державного значення, будівництва і експлуатації.

Як інформує “Новинарня” з посиланням на Громадське за відповідний законопроект №6766 за основу і в цілому проголосували 233 народних депутата.

Коли закон набуде чинності, приватні компанії зможуть будувати автошляхи та брати за них платню.

Максимальний розмір плати за разовий проїзд концесійними дорогами дорогами визначатиме Кабінет міністрів України. А усі платні дороги обіцяють забезпечити безкоштовними альтернативними шляхами.

У Міністерстві інфрастуктури пояснюють — вже існуючі дороги платними не стануть.

«Ще раз наголошую: існуючі автошляхи не передаватимуться в концесію. Концесійною може бути виключно нова дорога, яка пролягає паралельно до існуючої, щоб користувачі мало право обирати: їхати платною дорогою чи безкоштовною», — повідомив на своїй сторінці у Facebook міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Представляючи документ, нардеп Олександр Урбанський пояснив: “Будівництво нової автомобільної дороги вимагає значних витрат з державного бюджету. Одним із варіантів вирішення проблеми, пов’язаної з фінансуванням будівництва нових доріг, може бути надання державою (концесієдавцем) права на будівництво та експлуатацію автомобільної дороги на підставі концесійного договору.

Водночас у Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України готують інший законопроект про концесію. Він стосуватиметься не тільки будівництва автошляхів, а й експлуатації існуючих об’єктів інфраструктури — наприклад, портів, вокзалів, паромних переправ.

За попередніми оцінками МЕРТ, такий документ можуть ухвалити у Парламенті до другого кварталу цього року.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна