“Розпалює війну”. Держдума РФ відреагувала на закон про деокупацію Донбасу

 

Фракції Державної думи (нижньої палати парламенту) Росії виступили із заявою у зв’язку з набуттям чинності Закону України “Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях”.

Про це в п’ятницю, 23 лютого, повідомила російська “Парламентская газета”.

“Верховна Рада України 18 січня 2018 року, в чергову річницю історичної Переяславської ради, ухвалила внесений Президентом України Закон “Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях”. Цей Закон, брехливо іменований його авторами “законом про реінтеграцію Донбасу”, оголошує Російську Федерацію “країною-агресором”, невизнані Донецьку Народну Республіку і Луганську Народну Республіку – “тимчасово окупованими територіями” і надає Президенту України безконтрольне право використовувати збройні сили країни проти співгромадян у Донбасі і будь-якій частині України без оголошення війни. Президент України Петро Порошенко 20 лютого підписав ухвалений Верховною Радою закон”, – йдеться в заяві.

“Депутати Верховної Ради України в процесі обговорення й ухвалення цього Закону не залишили жодних сумнівів у тому, що їхньою метою є зрив міжнародно визнаних Мінських угод про врегулювання конфлікту на Південному Сході України і відмова від прийнятих у рамках цих угод українською стороною зобов’язань. В ухваленому документі відсутня навіть згадка про Мінські угоди. Закон виключає можливість переговорів влади України з представниками Донбасу, які виступили, як відомо, проти державного перевороту в Україні в 2014 році, а також не передбачає ніякого особливого статусу для територій, населення яких повстало проти перевороту, ніякої всеосяжної амністії для учасників подій на Південному Сході України. Відмовляючи населенню Донецької та Луганської областей в цивільних правах, покладаючи на Російську Федерацію всю відповідальність за соціально-економічний стан Донбасу в створених Києвом умовах війни і блокади, Верховна Рада України готова визнавати тільки народження і смерть людей в зоні конфлікту”, – зазначили в Держдумі.

Депутати нижньої палати Федеральних зборів РФ “з обуренням зазначають, що перейнятий ненавистю Закон України “Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях” веде до війни, а не до миру. Він прямо спрямований проти Російської Федерації та російських співвітчизників в Україні і свідчить про бажання знезлюднити землі, на яких проживає кілька мільйонів осіб, дати новий імпульс полюванню на відьом в Україні”.

“Цього не можна допустити. Депутати Державної Думи, незмінно виступаючи за пошук мирних шляхів врегулювання конфлікту на основі Мінських угод, закликають владу України замислитися про свою відповідальність і відмовитися від нових планів розправи над власними громадянами. Депутати Державної Думи звертають увагу організації Об’єднаних Націй, організації з безпеки і співпраці в Європі, Парламентської асамблеї Ради Європи, Конгресу США, Європейського парламенту і парламентів окремих європейських держав, включно з державами – гарантами Мінських угод, на необхідність засудження репресивного акту влади України. Жодні міркування “стримування Росії”, настільки популярні останніми роками на Заході, не можуть виправдати потурання відновленню масштабної громадянської війни і продовженню репресій в Україні”, – сказано в заяві.

Також було оприлюднено “особливу думку” фракції ЛДПР: “Підтримуючи заяву, (…)  фракція Ліберально-демократичної партії Росії висловлює особливу думку і вважає, що необхідно доповнити вказану Заяву абзацом про порушення питання про необхідність припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Російською Федерацією і Україною від 31 травня 1997 року ратифікованого Російською Федерацією Федеральним законом від 2 березня 1999 р № 42-ФЗ”.

Читайте також:
ОФІЦІЙНО: Повний текст закону про деокупацію Донбасу

Як повідомляла “Новинарня“, Верховна Рада ухвалила закон “Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях”, який називають також “закон про деокупацію” (чи реінтеграцію) Донбасу, 18 січня 2018 року. Голова ВР Андрій Парубій зміг підписати його лише на наступній сесії, після відхилення парламентом 6 лютого “опоблоківського” проекту про скасування закону.
Президент Петро Порошенко підписав закон 20 лютого, віддавши розпорядження про переформування АТО і створення Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ.
Закон офіційно опублікований у газеті Верховної Ради “Голос України” від 23 лютого. Відтак він набув чинності.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна