Україна просить Польщу “симетрично” відновити зруйновані пам’ятники

 

Віце-прем’єр-міністр України, представник України в спільній українсько-польській комісії з історичних питань Павло Розенко заявив, що Україна просить Польщу відновити зруйновані українські пам’ятники в Польщі, наслідувавши приклад української сторони, яка розслідує будь-які акти вандалізму по відношенню до польських пам’ятників в Україні та відновлює їх.
Про це віце-прем’єр сказав в ефірі “5-го каналу” ввечері 22 лютого.

Розенко зазначив, що у 2017 році було зафіксовано 15 фактів плюндрування і вандалізму на могилах українців та пам’ятних місць і пам’ятників, присвячених українцям у Польщі.

“Із цих 15 випадків було два випадки, в які втрутилася безпосередньо українська держава, і це фактично було відновлено нами, але на сьогоднішній день є вісім зруйнованих пам’ятників, які до цього часу не відновлено, і жодних дій з ними фактично не відбувається”, – заявив Павло Розенко.

Віце-прем’єр підкреслив, що українська сторона не заперечує, що в Україні відбуваються такі самі провокативні дії. “Ми чудово розуміємо, що більшість цих випадків – це все-таки спецоперації сусідньої для нас країни, спільного нашого ворога, Російської Федерації тощо, але всі сплюндровані пам’ятники… коли ці дії були здійснені на території України, вони всі відновлені Українською державою. Всі до єдиного”, – наголосив Розенко.

“І тому, ще раз кажу, ми не вимагаємо від Польщі чогось надзвичайного. Ми просимо такого ж самого ставлення до українських пам’ятників, як і ми маємо повагу і увагу до польських пам’ятників, незважаючи на їх статус”, – заявив віце-прем’єр.

Також він прокоментував повідомлення у ЗМІ, в тому числі польських, що частина сплюндрованих на території Польщі не є легальною.
“Я вам хочу сказати, і польська сторона це чудово знає, і ми їм ще раз теж наголосили про те, що 95% польських пам’ятників в Україні є незаконними, або встановлені, або не узаконена їхня правова основа. Але це не означає, що ми за них не відповідаємо, і у випадку їх руйнувань ми не здійснюємо жодних кроків. Ми їх охороняємо і ми їх відновлюємо”, – наголосив Розенко.

Він заявив, що українська сторона проводить розслідування, коли мова йде про акти вандалізму незважаючи на статус пам’ятників, легальний чи не легальний.

“Ми абсолютно чітко вимагаємо, просимо польську сторону незалежно від статусу пам’ятників, забезпечити належний захист або їх відновлення у випадку їх пошкодження або вандалізм”, – наголосив віце-прем’єр.

Також Павло Розенко сказав, що на засіданні українсько-польської комісії з історичних питань у Варшаві польській стороні було передано конкретний перелік восьми зруйнованих пам’ятників у Польщі, два з яких були легальними.
“Ми попросили польську сторону здійснити реальні кроки щодо відновлення цих пам’ятників”, – сказав Розенко.

Як повідомляла “Новинарня“, 26 квітня 2017 року в Польщі націоналісти розібрали пам’ятник воїнам УПА у селі Грушовичі Підкарпатського воєводства, який до цього вже паплюжили вандали. Пам’ятник демонтували члени польських націоналістичних організацій з дозволу місцевої влади як “нелегально встановлений”. Пізніше у Міністерстві культури та національної спадщини Польщі заявили, що демонтаж пам’ятника воїнам УПА було здійснено законно. Представники місцевої влади використали каміння з цього меморіалу для мощення дороги.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.