Правозахисники оприлюднили моніторинг порушень прав в’язнів у тюрмах ОРДЛО

 

Бойовики ОРДЛО не забезпечують дотримання основних прав людини щодо в’язнів у місцях позбавлення волі, які залишилися на цих територіях.

Про це йдеться у звіті “Моніторинг та захист прав засуджених, які знаходяться в ОРДЛО”, що підготували правозахисні організації України “Донбас-SOS”, “Альтернатива” та Харківська правозахисна група, передає “DW“.

Правозахисники називають в’язнів на території ОРДЛО “невидимими жертвами війни”.

За словами представниці правозахисної організації “Донбас-SOS” Наталії Мельник, загалом у непідконтрольних Україні районах залишається 16 тисяч ув’язнених: близько 10 тисяч в’язнів в Донецькій області і понад 6 тисяч – у Луганській.

За словами директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, через бойові дії та обстріли на окупованих територіях Донбасу загинули щонайменше 10 в’язнів і як мінімум 26 були поранені.
Ці цифри можуть бути більшими через брак інформації про реальні дані.

“Одна з колоній в Донецькій області зараз перебуває між позиціями двох сторін. Її намагалися вивезти на підконтрольну територію, але це не вдалося”, – розповів Захаров.

Крім того, правозахисники розповідають, що бойовики ОРЛО експлуатують в’язнів у трудових таборах. Через це ватажки не хочуть звільняти або переводити в’язнів в Україну, попри те, що вони масово пишуть листи про переведення на підконтрольну Києву територію.

Правозахисники розповідають, що в’язні на території ОРДЛО недоїдають та часто утримуються в нелюдських умовах. У деяких виправних колоніях зафіксовані випадки голоду, голодних смертей та випадки припинення водопостачання, через що в’язням доводилося самотужки бурити свердловини, щоб отримати питну воду.

“В одній із колоній засуджені лишилися без опалення, і в холодний сезон температура в деяких камерах падає до 5 градусів за Цельсієм. Вони обігрівалися буржуйками, вугілля для яких закуповувалося коштом їхніх родичів та близьких”, – розповів Євген Захаров.

Також у в’язницях бойовиків є проблеми із медикаментами. Після того, як закінчилися ліки з довоєнних часів, поранені внаслідок бойових дій в’язні залишалися без медичної допомоги.

Крім того, без ліків жили і в’язні у спеціалізованих колоніях, в яких утримуються хворі на СНІД та туберкульоз, поки медикаменти не почали надходити з Росії.

Захаров наголосив, що на окупованих територіях в’язні фактично позбавлені права на справедливий суд.

“Суди” бойовиків переглядають винесені українськими судами вироки без участі свідків, потерпілих, адвокатів та самих в’язнів.

Крім того, засуджені позбавлені доступу до інтернету. “А це означає, що вони позбавлені можливості дистанційного звернення до судів та інших органів державної влади на підконтрольній території і взагалі права на оскарження вироків, перегляд їхніх справ та умовно-дострокового звільнення”, – пояснив правозахисник.

За його словами, українська влада не має жодних можливостей захищати права в’язнів на окупованих територіях. Надія є лише на те, що вдасться вирішити проблему юридичного оформлення засуджених, які повертаються з ОРДЛО. Для цього розробляється відповідний законопроект за участі громадськості.

Читайте також:
З Донецька в Україну передали 20 в’язнів. ФОТО

Богатир Халаджі, який зіграв Івана Силу, засів в “ДНР”
та вважає Україну “Руїною” і “маріонеткою”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна