Парламент Нідерландів скасовує закон про референдум, який блокував асоціацію України та ЄС

 

Нижня палата парламенту Нідерландів скасувала закон про консультативний референдум, який у 2016 році заблокував угоду про асоціацію України з ЄС.

За скасування в четвер, 22 лютого, проголосували 76 депутатів коаліції при 69 – “проти” від опозиції, повідомляє NOS.

Законопроект було подано міністром внутрішніх справ Нідерландів Кайсою Оллогрен.

У ході дебатів з’ясувалося, що опозиційні партії не згодні з тим, як уряд хоче позбутися закону про референдум. Депутати вимагали надати альтернативу і заявляли, що не розуміють, чому міністр не дочекалася оцінки консультативного референдуму наприкінці цього року.

За кілька тижнів закон про скасування буде розглянутий у Сенаті, де урядові партії теж мають сильну більшість.

Нагадаємо, на консультативному референдумі в Нідерландах 6 квітня 2016 року проти угоди про асоціацію України з Євросоюзом проголосували 61% голландців, які прийшли на дільниці. Утім надалі було знайдено шлях для ухвалення цієї угоди з боку ЄС.
У травні 2017 року нижня палата голландського парламенту підтримала закон про ратифікацію угоди про асоціацію.

Згідно до закону, з липня 2015 року голландські громадяни мають право вимагати проведення консультативного референдуму щодо будь-яких ухвалених законів, якщо на підтримку плебісциту буде зібрано 300 тисяч підписів.

Референдум про відмову від асоціації ЄС з Україною свого часу ініціювала провокативна євроскептична партія GeenPeil (“Без рівня”), яка вийшла із сатиричного блогу GeenStijl та зібрала необхідні 300 тисяч підписів та агітувала за відповідний результат – за деякими даними, зі сприянням російської пропагандистської машини.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.