Результати розслідувань “справ Майдану”

 

Слідчі досі не встановили причетних до вбивства перших загиблих на Майдані у січні 2014 року.

Як повідомляє “Новинарня“, про це розповів начальник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

Водночас генпрокуратура встановила, що три вбивства мітингувальників були скоєні у січні 2014 року та ще 77 – у період з 18 по 20 лютого.

Щодо вбивств 18-20 лютого, слідство встановило, що правоохоронці використовували у штатних помпових рушницях мисливську картеч.

За словами Горбатюка, що керівництво правоохоронних органів навмисне ухвалило таке рішення, щоб мати формальні підстави для подальшого проведення так званої антитерористичної операції на Майдані. Разом з правоохоронцями за єдиним планом діяли і тітушки, які були озброєні поліцейськими штатними спецзасобами – щитами, світлошумовими, газовими та іншими гранатами, які були видані їм зі складів, а також власною зброєю. Тітушки повинні були розсіювати майданівців, якщо вони почнуть переміщуватися на Михайлівську площу.

У цьому плані брали участь представники Служби безпеки, міністерства внутрішніх справ та ряду інших служб, з погодженням прокуратури Києва.

Розстріл Майдану 20 лютого 2014. Фото з ФБ

Щодо подій 18 лютого, то на сьогоднішній день відомо про вбивство 11 осіб і понад 500 отримали вогнепальні поранення. Ці інциденти розслідувались у 17 кримінальних провадженнях, загалом  про підозру повідомлено 14 особам.

“Наразі 6 підозрюваних розшукуються. Стосовно 7 осіб обвинувальні акти скеровані до суду. І один підозрюваний знайомиться з матеріалами кримінальним  провадження”, – сказав Сергій Горбатюк.

Деякі правоохоронці, яким оголошено підозру щодо причетності до розстрілу громадян, досі працюють на керівних посадах у структурі Міністерства внутрішніх справ Укрїни.

Цим підозрюваним є діючий керівник управління громадської безпеки Нацгвардії Володимир Гриняк .

генерал-майор Володимир Гриняк

Ми маємо таку ситуацію, коли підозрювані продовжують працювати у правоохоронних органах, і клопотання слідчих про відсторонення судом не задовольняються, а представниками МВС самостійно не провадиться жодних заходів для того, щоб провести власне службове розслідування і знайти законні підстави, щоб відсторонити або звільнити цих осіб”, – заявив начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Читайте також:
Під час Майдану генерал Гриняк передавав підрозділам “Беркута” до 800 тис. грн. із чорної каси, – АДГ

Щодо штурму Майдану в ніч на 19 лютого розшукуються загалом 18 осіб, в тому числі екс-керівники СБУ та МВС, а також “тітушки”, яким повідомлено підозру, в тому числі, у вбивстві журналіста В’ячеслава Веремія та застосуванні сили до протестувальників.

“Розслідується також убивства правоохоронців. Вони інкримінуються, в тому числі, керівництву правоохоронних органів, які давали наказ на проведення штурму Майдану, внаслідок чого загинули 5 правоохоронців і 14 отримали вогнепальні поранення”, – сказав Горбатюк.

“Також повідомлено про підозру особі з числа протестувальників, за фактом убивства двох правоохоронців і спричинення вогнепального поранення одній особі. … На вирішення питання про обрання запобіжного заходу ця особа не з’явилася і на сьогодні оголошена в розшук”, – додав він.

Загалом про підозру у справах щодо акцій по всій Україні з 30 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року повідомили 412 особам.

 

Читайте також:
Адвокат Майдану Євгенія Закревська: Те, що комусь погрози, мені – додаткова мотивація

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна