Аваков проти Феміди: чому глава МВС зняв охорону з Шевченківського суду і що каже ВРП

 

До Вищої ради правосуддя надійшла скарга про те, що вранці Національна гвардія зняла охорону з Шевченківського райсуду Києва.

Про це повідомив на позачерговому засіданні ВРП в понеділок, 19 лютого, голова Ради Ігор Бенедисюк.

“19 лютого до Вищої ради правосуддя надійшло звернення голови Шевченківського райсуду Києва про зняття охорони з суду без повідомлення причин”, – розповів він.

Також ніяких пояснень не надходило від Міністерства внутрішніх справ, зазначив голова ВРП.

“Таким чином, Шевченківський районний суд Києва залишився без охорони”, – процитував Бенедисюк звернення судді, додавши, що це створює загрозу безпеці як суддів, так і матеріалам справ.

Відтак Шевченківський суд закликав ВРП негайно розібратися в ситуації.

Ігор Бенедисюк фактично визнав, що така ситуація є неконституційною і є тиском на Феміду з боку глави МВС Арсена Авакова (раніше цього дня міністр висловив невдоволення рішенням Шевченківського райсуду відпустити на поруки активіста, який завдав вогнепального поранення поліцейському, та виступив із заявою про зняття можливе зняття охорони з судів).

На брифінгу після засідання Бенедисюк заявив, що “будь-який тиск на судову владу неможливий”.
За його словами, відповідно до норм законодавства, мала б бути подана заява або скарга на рішення судді, і тоді його можуть притягнути до дисциплінарної відповідальності. Інших законний шлях – апеляція. “Апеляційний суд розгляне, і якщо це рішення незаконне, суд його скасує”, – сказав він.

“Жодної реакції Вищої ради правосуддя щодо дій судді [Шевченківського райсуду] зараз не буде”, – додав Бенедисюк, пояснивши, що звернень з приводу рішення судді поки що не надходило.

Він нагадав, що наприкінці 2017 року ВРП прийняла положення про Службу судової охорони, і зараз Державна судова адміністрація “займається пошуком кадрового складу” для створення такого правоохоронного органу “в масштабах всієї України”.
За словами Бенедисюка, відповідно до норм закону, під час перехідного періоду охорону судів мають здійснювати Нацполіція і Нацгвардія.

Як інформувала “Новинарня“, 15 лютого біля Солом’янського районного суду Києва, який розглядав запобіжний захід міському голові Одеси Геннадію Труханову, сталися сутички між націоналістами й “тітушками” з числа прибічників Труханова, а також між націоналістами і правоохоронцями. Під час сутичок під будівлею суду один працівник поліції отримав вогнепальні поранення в ногу. “Тітушки” всередині будівлі побили двох активістів.
Труханова суд відпустив на поруки нардепа від БПП.

За стрілянину був затриманий ветеран АТО, доброволець батальйону “Донбас” Олександр Федорченко “Брест”. Відповідно до заяв з МВС, він стріляв із нагородної зброї.
Пізніше Шевченківський райсуд Києва відпустив з-під арешту “Бреста” під особисте зобов’язання за клопотаннями народних депутатів.

У зв’язку з цим міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 19 лютого оголосив про намір припинити охорону судів силами підпорядкованих йому Національної поліції та Національної гвардії.

Також Аваков звернувся до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням скликати позачергове засідання уряду для внесення проекту постанови про скасування охорони судових установ співробітниками НПУ і НГУ.

У свою чергу голова Національної поліції України Сергій Князєв заявив, що Державна судова адміністрація повинна швидше створювати спеціальну Службу судової охорони.
“Попри те, що кошти на створення цієї служби закладаються в бюджеті і кудись витрачаються, – вони з року в рік «не встигають» її створити”, – наголосив він.

Також глава Нацполіції висловив сподівання, що прокуратура оскаржить рішення Шевченківського районного суду Києва про обрання запобіжного заходу активісту, який 15 лютого 2018 року стріляв у поліцейського біля Солом’янського райсуду (Федорченку).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна