У НАТО порадили, щоб Україна зробила пріоритетом план щодо членства в Альянсі

 

Заступник генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Роуз Геттемюллер заявила, що Україна відмінна від інших держав, які прагнуть членства в НАТО.

Про це вона сказала у виступі на Мюнхенській безпековій конференції, передає “Європейська правда”.

Пані Геттемюллер нагадала, що цього року виповняється десять років від саміту в Бухаресті, де Київ отримав відмову у наданні Плану дій щодо членства в НАТО, але водночас Альянс ухвалив рішення, що Україна колись стане членом НАТО.

Відтоді, зазначила заступник генсека, залишилися чотири країни, які зацікавлені у членстві в НАТО – Боснія і Герцеговина, Македонія, Україна та Грузія. Ще одна держава, Чорногорія, за цей час стала 29-м членом Альянсу.

“Всі ці чотири країни мають інтерес щодо НАТО, але Україна – єдина, що не заявила як про частину національної політики, що вона прагне отримання Плану дій щодо членства, а саме це є шляхом до членства в НАТО”, – заявила Роуз Геттемюллер.

Раніше на Мюнхенській конференції міністр оборони Юрі Луйк висловив переконання: “Я справді вірю, що Україна буде членом НАТО. Звичайно, я не можу передбачити, коли це станеться, але я завжди казав своїм як українським, так і грузинським колегам: дійте спокійно. Працюйте над цим, і будьте готові використати будь-яку можливість [для зближення з Альянсом], якщо вона з’являється”.

Міністр закликав скептиків згадати про історію наближення балтійських держав до НАТО: “Не було очевидним, що вони увійдуть до НАТО. Понад те, це припущення до певного часу навіть видавалося абсурдним, навіть на експертних дискусіях”.

“Ви пам’ятаєте, свого часу президенти Путін та Буш були ледь не друзями. Але попри це президент Буш проголосував за те, щоб держави Балтії вступили до НАТО. Згадайте, що сказав Путін: так, нам це не подобається, але ми точно не будемо розпочинати війну через це. Звичайно, зараз час інший, але я раджу не втрачати надію”, – додав Луйк.

Читайте також:
Порошенко анонсував референдуми про вступ до НАТО і ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна