Німеччина не збирається витрачати 2% ВВП на оборону, як вимагає НАТО

 

Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель не вважає можливим витрачати 2% ВВП на оборону його країни, як того вимагають домовленості всередині НАТО.

Про це він заявив у виступі на Мюнхенській безпековій конференції, повідомляє “Європейська правда”.

Габріель визнав, що вимога про норму у 2% є чинною. Наразі оборонний бюджет ФРН – менший за 1% ВВП, тому Берлін має збільшувати витрати на оборону. Однак міністр не вважає, що Німеччині варто ставити навіть далеку мету про досягнення показника у 2% фінансування оборони.

“Я не впевнений, що Німеччині варто витрачати 2% ВВП на оборону в Німеччині. Уявіть, що Німеччина витрачає 70 мільярдів євро на рік на оборону. Чи ви не думаєте, що це викличе запитання інших держав?” – запита він, маючи на увазі історичну пам’ять по Другу світову війну та надлишкову мілітаризацію.

“Якщо так буде, то думаю, що за кілька років не всі будуть з цим згодні і ми почуємо незгоду сусідів, приміром, Франції”, – пояснив Габріель.

Він зазначив, що Німеччина поінформувала про цю позицію інших європейських партнерів.

Читайте також:
У 2016 році лише дві країни-члени НАТО витратили на оборону обіцяні 2%

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна