Роздратований Хуг заявив про рекорд обстрілів на Донбасі з минулої весни

 

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг заявив, що 7 лютого на Донбасі було зафіксовано понад 3 тисячі випадків порушення режиму припинення вогню (пострілів).

“Цей день став найгіршим з березня 2017 року за кількістю випадків використання важкої зброї”, – сказав Хуг у п’ятницю, 16 лютого, на брифінгу в Луганську, передає “Ліга”.

За його словами, протягом тижня така зброя використовувалася близько тисячі разів, включаючи 360 випадків використання реактивних систем залпового вогню.

При цьому він уточнив, що напередодні, 5 лютого, в Луганській області режим тиші взагалі не порушувався.

Александр Хуг закликав обидві сторони виконувати мінські домовленості.

Також на брифінгу в Луганську на запитання журналіста сепаратистського сайту “ЛИЦ” він повторив інформацію зі звіту ОБСЄ про те, що військові Збройних сил України взяли під контроль селище Новоолександрівка на Луганщині, і представники СММ ОБСЄ були в цьому селі, де бачили українських військових.

Дещо роздратувавшись, Хуг пошкодував через те, що змушений повторювати відомості з уже оприлюднених звітів СММ, які ігнорує аудиторія.
За його словами, значно важливішим є питання, як забезпечити умови життя й безпеки для 16 мешканців села, зокрема людей літнього віку, звідки провести електрику – з Попасної чи Первомайська, як відновити свиноферму на в’їзді до села тощо.

При цьому Хуг висловлював думку, що журналісти не звертають увагу на дані звітів ОБСЄ, також і на брифінгу в Сєвєродонецьку, який відбувся 15 лютого.

Хуг розповів про нові атаки на беспілотники ОБСЄ, перешкоджання діяльності патрулів та зазначив, що “ситуація на лінії зіткнення залишається непередбачуваною”.

Перший заступник голови місії сказав, що обидві сторони конфлікту з початку року близько 150 разів зупиняли патрулі СММ ОБСЄ, перекриваючи можливість документування фактів.

Він наголосив, що обидві сторони не виконують домовленостей щодо відведення важких озброєнь і “не бажають відмовитися від військової логіки на користь цивільної”, що спричиняє жертви та руйнування інфраструктури.

“Ми (ОБСЄ) не наївні, нам прекрасно відомі стратегічні військові цілі, які переслідуються [сторонами], що створюють ці ненормальні умови [для населення]”, – сказав Хуг у Сєвєродонецьку, говорячи зокрема про невідкриття нових КПВВ у Золотому і Щасті.

Нагадаємо, 7 лютого штаб АТО зафіксував 17 прицільних обстрілів з боку бойовиків.

Читайте також:
Спостерігачі ОБСЄ не змогли підтвердити обстріл з території Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна