Уряд Британії: вірус NotPetya був цілеспрямованою кібератакою Росії на Україну

 

Уряд Великої Британії офіційно звинуватив російську владу в спрямованій проти України масованій кібератаці з використанням вірусу NotPetya, що заразив у червні минулого року сотні тисяч комп’ютерів по всьому світу.

Про це повідомляє BBC.

“Уряд Сполученого Королівства доходить висновку, що відповідальність за руйнівну кібератаку NotPetya в червні 2017 року несе російська влада, а саме російська армія“, – заявив в середу ввечері заступник міністра закордонних справ Великої Британії Тарік Ахмад.

У Британії від вірусу постраждали десятки організацій, в тому числі поштові служби, а також рекламні, юридичні, логістичні та фінансові компанії. Однак майже три чверті випадків зараження були зафіксовані в Україні.

Як стверджують в британському МЗС, кібератака лише була обставлена ​​як вимагання, тоді як справжньою метою вірусу було не отримання викупу, а порушення роботи українських держустанов, фінансового і енергетичного секторів економіки.

Також постраждали низка західних компаній, які мали тісні торгівельні зв’язки з Україною, зокрема норвезький гігант Maersk і британська Reckitt Benckister, власник брендів Nurofen і Veet.

У результаті вірус поширився далі, заразивши підприємства й організації по всій Європі, в тому числі й у самій Росії.

Збитки від атаки оцінюють у 1,2 мільярда доларів.

“Ця атака показала завзяте нехтування суверенітету України. Нерозумний запуск вірусу призвів до порушення роботи організацій по всій Європі і завдав шкоди в сотні мільйонів фунтів”, – заявив британський чиновник.

“Кремль поставив Росію в пряму опозицію до Заходу, але так бути не повинно. Ми закликаємо Росію стати тим самим відповідальним членом міжнародної спільноти, яким вона себе позиціонує, а не намагатися потай її зруйнувати”, – додав заступник міністра.

Припущення про те, що за вірусом NotPetya стоять російські спецслужби, висловлювалися і раніше. Зокрема, такі заяви робили в Службі безпеки України і в американській компанії FireEye, що займається забезпеченням кібербезпеки.

У січні Центральне розвідувальне управління США заявило, що військові хакери РФ в 2017 році здійснили кібератаку NotPetya проти України, щоб підірвати фінансову систему держави на тлі війни з проросійськими бойовиками.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей у листопаді 2017 року звинуватила президента Росії Володимира Путіна у намаганні “сіяти розбрат” на заході – через втручання у вибори, поширення дезінформації та кібервійну.

Читайте також:
Нижня палата Конгресу США схвалила законопроект про сприяння Україні в кібербезпеці

Турчинов відкрив при РНБО Центр реагування на кіберзагрози

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна