“Культ Афгану на державному рівні – це чужі “щупальця русского міра”

 

Дмитро Лиховій
журналіст, головний редактор “Новинарні“, у 2014-2015 роках – військовослужбовець ЗСУ

(FB)

Сьогодні (точніше, завтра, але у влади свої графіки) в Україні один із тих “червоних днів календаря”, які тримають нашу владу за горло ще цупкіше, ніж “щупальця русского міра” Цой, Висоцький і Ко. Річниця виведення військ з Афганістану.

Президент традиційно, як робили всі папєрєднікі (бо так заведено), пішов на якийсь захід до ветеранів-афганців, наговорив скирту пафосних слів, виписав ще пачку орденів і медалей – так, наче виявив якісь нові обставини в боях за Кандагар чи Герат.

І це можна сприймати як підсолоджену пігулку для Спілки ветеранів Афгану нардепа Куніцина, яку сьогодні ж Кабмін трохи відсунув від бюджетного корита, обрізавши фінансування статутної діяльності з держбюджету без конкурсів.

Щоб якось виправдати “щупальця”, Порошенко постійно згадує участь воїнів-афганців у Майдані й АТО, згадує загиблого Олега Міхнюка. Згадує, що сотні афганців пішли на фронт. (Тільки не уточнює, що і з російського, і сепарського боку – теж).

Це фальш. Майданили й воювали безліч українських суспільних груп, спілок, субкультур та верств населення, і афганці – не найпередовіша з них.

Ну справді ж, не проводить же Попрошенко урочисті збори з футбольними хуліганами, які найбільше двіжували на Грушевського і лягали десятками під Широкиним і Пісками? Не нагороджує десятки ультрасів у, скажімо, річницю махачу в Трубі орденами просто за те, що вони є і становлять чиюсь там політичну опору?

Культ Афгану на державному рівні – це чужі “щупальця”.

Коли Путін нагороджує своїх найманців у Сирії, ми гидливо кривимося й матюкаємося.

Чим краща агресія СРСР в Афгані?

Там був комунізм, у Сирії – рускій мір і православіє. Геополітичні інтереси одні й ті самі: Москви.

Ну давайте ще вшановувати упокорення росіянами Сибіру, Туркестану чи Польщі Суворовим. Або придушену празьку весну – її ж теж у т.ч. українці душили.

До чого тут нинішня Україна?

До чого ці запобігання аж на такому державному рівні?

Коли ми і в цій темі діждемося свого Ваш…, тобто Volodymyr Viatrovych?

А самі афганці, звісно, здебільшого ні в чому не винні і мають право на власні дати та святкування. Так само, як і ветерани ВОВ.
Дивлячись, із чим і як вони себе ідентифікують.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна