У Краматорську відкрили пам’ятник жертвам російського артудару 2015 року. ФОТО, ВІДЕО

 

Меморіал під назвою “Скільки людей ще повинно загинути?” в пам’ять про загиблих відкрили в Краматорську Донецької області в суботу, 10 лютого.
Саме цього дня у 2015 році був обстріляний аеропорт та житлові квартали міста Краматорськ, від рук терористів загинули десятки військових та мирних мешканців.

Як передає “Новтинарня”, пам’ятник має вигляд ракети системи “Смерч”, що встряла в постамент, оточеної чотиригранним скляним кубом з іменами загиблих.

“10 лютого – третя річниця пам’яті жертв, що постраждали внаслідок обстрілу мирного Краматорська проросійськими терористами. З території, непідконтрольній українській владі, незаконними збройними формуваннями було здійснено ракетний обстріл з великокаліберних систем залпового вогню.
Обстрілів зазнали Краматорський аеродром та житлові квартали міста.
Загинули 17 людей, 64 – були поранені, в тому числі 5 дітей. Було пошкоджено житлові будинки, дитячий садок, художню школу та міську лікарню”, – повідомляє прес-служба поліції Донеччини.

Пам’ять жертв вшанували хвилиною мовчання.

Голова Донецької ВЦА Павло Жебрівський написав з цього приводу:
“10 лютого 2015-го. Краматорськ. Пекельний вогонь з російських установок БМ-30 «Смерч» по аеродрому та житловим кварталам міста. Касетні боєприпаси, заборонені міжнародними конвенціями. (…)
Три роки минуло з того дня. І та трагедія для усього світу вже стала історією – сухими фактами російсько-української війни, одним із злочинів Російської Федерації та її адептів проти народу України.
Але тут, у Краматорську, той день та його чергові роковини ще й досі – гострий біль, незагоєна рана, сум і сльози.
Жителі Краматорська пам’ятають, як гули снаряди, що несли смерть. Пам’ятають загиблих на вулицях рідного міста. Пам’ятають, хто це зробив.
І ця пам’ять робить нас сильними. Вона живить наші серця прагненням перемоги, вдячністю тим, хто її наближає, і вірою в те, що невдовзі завдяки нашим спільним зусиллям на нашу землю повернеться мир.
Вічна слава героям, які боронять нашу землю від російського агресора.
Світла пам’ять та вічний спокій загиблим.
Мир – усім нам”.

Відкриття меморіалу стало можливим завдяки організаціям “Інформаційна безпека”, “Донецький інститут інформації”, “Антикризовий медіа-центр”, центр “Дій-Краматорск” та “Восток SOS”.

У відкритті меморіалу взяли участь представники місцевої влади, активісти та жителі міста, співробітники Краматорського відділу поліції.

Читайте також:
У Маріуполі пом’янули жертв обстрілу-2015.
Влада не згадала винуватців трагедії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна