Україна та Угорщина узгодила ключові питання щодо мовних положень в освіті

 

У Міністерстві закордонних справ повідомили про узгодження ключових питань з представниками Угорщини, в тому числі і шляхів врегулювання мовного питання.

Про це у своєму Твіттері написав заступник глави МЗС України Василь Боднар  після  візиту в Закарпатську область.

«З обережним оптимізмом можна сказати, що тривалі переговори з угорською стороною завершилися узгодженням ключових позицій: про шляхи врегулювання «мовного питання», започаткування спільного прикордонного контролю, розвиток прикордонної інфраструктури. Крок по кроку до нормальності», – написав Боднар.

14 лютого уряд України  проведе  консультації представників Міністерства освіти  та угорської національної меншини щодо  реалізації нового закону про освіту.

Нагадаємо, 11 грудня 2017 року Венеціанська комісія опублікувала рішення щодо мовних положень  закону України “Про освіту”. У документі вказано, що  права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до сьомої статті закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.  Проте Венеціанська комісія рекомендувала продовжити перехідний термін для імплементації закону.

Читайте також:
Будапешт вимагає юридичних гарантій щодо прав угорської меншини в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна