Справа архітекторів: Горбаня та Шемотюка відпустили на поруки нардепів

 

Апеляційний суд Києва відпустив на поруки близько десяти народних депутатів архітекторів Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка, підозрюваних у підпалі самобуду УПЦ Московського патріархату у центрі Києва.

Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на Радіо Свобода.

“Апеляційну скаргу захисника Горбаня задовольнити, рішення суду про запобіжний захід скасувати. Застосувати щодо підозрюваного Горбаня запобіжний захід у вигляді особистої поруки депутатів Петренка, Левуса, Барни, Луценка, Кишкаря та інших”, – сказав суддя Ігор Паленик.

Згідно з рішенням суду, Горбань та Шемотюк мають прибувати до слідчих за першою вимогою, не виїжджати з Києва, повідомляти про зміну місця проживання, здати закордонний паспорт. Ухвала діятиме до 25 березня – на час досудового розслідування.

Ухвала набуває сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

Як повідомляє “Радіо Свобода” з зали суду, Горбань не був присутній на засіданні, а перебував у Лук’янівському СІЗО і включався скайпом.

Частина депутатів після проголошення ухвали суду поїхали до СІЗО, щоб забрати Горбаня.

Пізніше аналогічне рішення суддя Валерій Лашевич виніс і щодо Олексія Шемотюка.

Шемотюка взяли на поруки нардепи Шверко Григорій, Сотник Олена, Черненко Олександр, Луценко Ігор, Корчинська Оксана, Левус Андрій, Кишкар Павло та помічник заступника начальника Генерального штабу  Гончар Ярослав.

На судах були присутні десятки активістів різних організацій.

Читайте також:
“Горяща споруда”. Як суддя Левицька арештувала двох архітекторів за спробу підпалу МАФу УПЦ МП

Нагадаємо, в суботу, 3 лютого, на акцію біля Національного музею історії України вийшло приблизно 300-400 активістів, зокрема з організацій “С14”, партій ВО “Свобода”, “Правий сектор”, більшість позапартійних. Вони вимагали звільнити заарештованих архітекторів Горбаня та Шемотюка, які підозрюються у спробі підпалу розташованого тут під виглядом храму “МАФу УПЦ МП”, та прибрати незаконно збудовану споруду. Деякі з них тримали сатиричні плакати, спрямовані проти Московського патріархату загалом.
При цьому на підтримку “храму” вийшло чимало людей – вірян УПЦ Московського патріархату – близько 200-250.

Як повідомляла “Новинарня“, за спробу підпалу в ніч на 25 січня вочевидь незаконної релігійної споруди УПЦ МП поблизу Національного музею історії України на вул. Володимирська, 2 (поруч із фундаментом Десятинної церкви), поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 ККУ (замах на злочин, умисне знищення або пошкодження майна). При цьому двері будівлі були лише трохи закопчені.
Були затримані двоє киян 33- та 36 років, які раніше не притягувалися до кримінальної відповідальності – архітектори Олександр Горбань та Олексій Шемотюк.
Вони стверджують, що своєю акцією мали намір привернути увагу суспільства до незаконної забудови історичної місцевості.
27 січня суддя Шевченківського райсуду Києва Тетяна Левицька обрала Шемотюку і Горбаню суворий запобіжний захід – 60 діб тримання під вартою із альтернативою застави в 2,2 млн. грн. кожному. Хоча прокуратура клопотала лише про домашній арешт.
Розгляд апеляційної скарги Горбаня та Шемотюка відбудеться у понеділок, 5 лютого, в Апеляційному суді м. Києва.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна