Список санкцій мінфіну США поповнився “міністрами” ОРДЛО

 

«Чорний список» із кількох сотень російських бізнесменів і політиків, яким обмежена зовнішньоекономічна діяльність і заборонений в’їзд в США, наприкінці січня поповнився й десятком членів угруповань «ЛНР» і «ДНР».

Сайт «Донбас.Реалії» розібрався, хто ці люди, чи страшні їм санкції і який бізнес на Заході мають бойовики.

Як повідомляє видання, список санкцій міністерства фінансів США поповнився такими особами:
  • «міністр доходів і зборів ДНР» Олександр Тимофєєв;
  • «заступник міністра інформації ДНР» Ігор Антипов;
  • «міністр палива та енергетики ДНР» Олексій Грановський;
  • «міністр закордонних справ ДНР» Наталія Ніконорова;
  • «міністр фінансів ДНР» Катерина Матюшенко;
  • «міністр держбезпеки ДНР» Володимир Павленко;
  • «в.о. міністра юстиції ДНР» Олена Радомська;
  • «міністр палива ЛНР» Павло Мальгін;
  • «міністр економіки ЛНР» Олена Костенко;
  • «міністр праці ЛНР» Світлана Малахова;
  • колишній «міністр палива та енергетики ЛНР» Олександр Мельничук;
  • бізнесмен Сергій Мельничук (брат Олександра)

Ватажки бойовиків і представники силових структур донбаських угруповань були у «чорному списку» і раніше. Нині ж до так званої «кремлівської доповіді» потрапили ті, хто відповідає за фінанси та стратегічні для угруповань «ЛНР» і «ДНР» ресурси – паливо і енергетику.

Найскандальніший фігурант зі списку – так званий «міністр доходів і зборів ДНР» Олександр Тимофєєв на прізвисько «Ташкент».

«Ми торгуємо не тільки з Китаєм. На сьогоднішній день я можу назвати, які країни: це Італія, Іспанія і Франція», – хвалився бойовик в інтерв’ю сепаратистському медіа.

«Ташкент» розповідає про торгові зв’язки з країнами Європи. Відео каналу, підконтрольного бойовикам

«Ташкента» вважають одним із сірих кардиналів угруповання «ДНР» і грозою місцевого бізнесу. Восени минулого року на Тимофєєва нібито вчинили замах, але він залишився цілим і неушкодженим.

Є в новому списку санкцій і абсолютно непублічна, але впливова фігура. Колишній заступник міністра палива і енергетики угруповання «ЛНР» Олександр Мельничук – організатор хитромудрої схеми поставок вугілля з окупованого Донбасу до країн Євросоюзу, яку розкрили польські журналісти.

У викривальній статті польської газети Dziennik Gazeta Prawna йдеться про те, що вугілля з донбаських копанок на непідконтрольній Україні території добувають за ціною 22 долари за тонну. Потім за підробленими документами, везуть до Росії.

Далі вугілля перевозять морем і через інші країни постачають до Польщі – вже за ціною 140 доларів за тонну.

«Ми знайшли багато інших компаній, які належать пану Мельничуку, який колись був заступником міністра енергетики так званої “Луганської народної республіки”. І відкрили, що цей DonCoalTrade з міста Катовіце в Польщі – це лише одна з дуже багатьох компаній, які постачають в Польщу та інші країни Євросоюзу вугілля з Донбасу», – каже польський журналіст Міхал Потоцький.

Факт поставок 11 тисяч тонн вугілля з окупованого Донбасу за фіктивними російськими документами визнали навіть у Міністерстві енергетики Польщі. В результаті компанія Мельничука DonCoalTrade з офісом в польському місті Катовіце також потрапила під американські санкції. Цю незаконну бізнес-схему вдалося викрити.

Самі фігуранти «чорного списку» переконують, що санкції їх не хвилюють. «Після включення до списку санкцій – відчуваю себе великою людиною!» – заявив, наприклад, «міністр промисловості «ДНР» Олексій Грановський.

«Я вас благаю, я рада, що поповнила список цих дійсно гідних людей, які заслуговують на повагу», – тішиться «міністр економіки ЛНР» Олена Костенко.

«Вони не розуміють, де опинилися. Вони працюють на роботі, вони слухаються своїх кураторів. Їм сказали пишатися близькістю до великих людей, вони по тексту – пишаються близькістю до великих людей! Я думаю, що масштаб скоєного вони все-таки не розуміють. Тих, хто розуміє, не назначають міністрами сепаратистів – їх садять на підвал», – прокоментував ситуацію політолог Костянтин Батозський.

автор: Андрій Діхтяренко

Джерело – Донбас.Реалії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна