Росія постачає сирійським курдам зброю для війни з турками, – InformNapalm. ВІДЕО

 

У мережу потрапили відеокадри захоплення турецькою армією спільно з бійцями Сирійської вільної армії бензовоза, який потайки перевизив зброю і боєприпаси для курдських “Загонів народної самооборони” (YPG).
Вантажівка прямувала в місто Афрін, розташоване на північному заході Сирії, в районі якого точаться бої між курдами та армією Туреччини. З 2012 року місто контролюється підрозділами YPG.

На відео з перехоплення зафіксовано велику кількість гранатометів РПГ-7 і ракет для протитанкових ракетних комплексів (ПТРК) “Фагот”, “Метіс-М” і “Конкурс”. Озброєння було заховане в цистерні вантажівки для прихованого транспортування курдам.

Ця зброя відноситься до розробок СРСР, її основним експлуатантом на сьогодні є Російська Федерація, пишуть волонтери міжнародної розвідувальної спільноти “Інформнапалм”.

“Росія могла активізувати постачання зброї курдським загонам у зв’язку з початком операції збройних сил Туреччини і протурецьких збройних формувань сирійської опозиції “Оливкова гілка”, – зазначають аналітики-волонтери.

Операція “Оливкова гілка” почалася 20 січня, а 3 лютого президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про успішне просування операції в бік Афріна.

“Протитанкові ракетні комплекси, ймовірно, що поставляються Росією для YPG, призначені для знищення турецьких танків і бронетехніки в боях за Афрін”, – пише InformNapalm.

Волонтери нагадали, що в 2015 році глава МЗС Росії Сергій Лавров у ході прес-конференції на полях Генасамблеї ООН вже заявляв, що РФ постачає зброю курдам через іракський уряд. Ці постачання зброї сирійським курдам анонсувалися в контексті заявленої боротьби з ІДІЛ. Але після знищення російського бомбардувальника Су-24 турецькою авіацією РФ обіцяла також надати пряму військову підтримку сирійських курдів.
“Судячи з усього, Росія все ще зацікавлена, щоб курдські загони продовжували спалювати турецькі танки на підступах до Афріна за допомогою російського озброєння”, – підсумували в розвідувальній спільноті.

Напередодні, 4 лютого, стало відомо, що курди YPJ пострілом із ПТРК “Фагот” знищили турецький танк Leopard 2A4. В результаті підриву боекомплета екіпаж танка загинув, був також убитий турецький військовослужбовець, який перебував поруч.

За офіційними даними, з початку операції “Оливкова гілка” загинуло 13 турецьких військових.

Танк “Леопард-2” вважається одним із найкращих танків у світі.

Читайте також:
Операція “Оливкова гілка”: Туреччина звітує про знищення
майже 600 курдських терористів. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна