Росія хоче в СЦКК особливий мандат і залучення бойовиків ОРДЛО

 

Російська сторона вимагає від України особливого мандату з гарантіями для своїх військовослужбовців, аби ті повернутися до СЦКК (Спільного центру контролю й координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі. Також Москва прагне ввести в СЦКК представників бойовиків ОРДЛО.
Як передає “Новинарня“, про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін в інтерв’ю агенції ТАСС.

“Спільний центр повинен мати мандат, прописану і затверджену процедуру оформлення документів і порядок їх дій. Тобто документ, який багато би визначав і гарантував би передбачуваність перебування російських військових у цьому центрі”, – заявив Карасін.

“Ми виступаємо за те, щоб були забезпечені нормальні, гарантовані умови для роботи і перебування наших військових у СЦКК. Таких умов не було створено, незважаючи на чотири ноти, направлені російською стороною дипломатичними каналами”, – сказав він.

“Ми вважаємо за необхідне, щоб у цьому центрі були представлені Донецьк і Луганськ. Це також важлива умова. Думаю, ми маємо право вимагати, щоб були створені нормальні цивілізовані умови для перебування наших представників”, – наголосив представник російського МЗС.

Читайте також:
Повернення росіян в СЦКК обговорили Путін і Меркель

Україна витратила на фінансування російської сторони СЦКК 4 млн. грн. ФОТО

Спільний центр по контролю і координації питань припинення вогню (СЦКК) – група з контролю за дотриманням Мінського протоколу, в яку входили представники української та російської сторін.
Центр розпочав роботу 26 вересня 2014 року в місті Соледар Донецької області.
Однак, як писала “Новинарня“, 19 грудня російські представники в СЦКК покинули Україну, а українські – територію ОРДЛО.

МЗС РФ видало заяву, в якій сказано, що російські представники в СЦКК залишають Україну через “напружену морально-психологічну обстановку” та “перешкоди”, які нібито чинила Україна російським учасникам СЦКК для виконання ними своїх службових обов’язків.

Головною причиною такого кроку Москви експерти називають намір Кремля спонукати Київ до прямих переговорів і домовлянь із сепаратистами ОРДЛО.

За прогнозами штабу АТО, це свідчило про те, що бойовики ОРДЛО можуть вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції.

Відтоді Росія почала висувати умови повернення в СЦКК.

Читайте також:
СММ ОБСЄ підтвердила, що на місця росіян в СЦКК зайшли бойовики

Одному з росіян із СЦКК заборонили в’їзд до України на майбутнє

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна