Наступний обмін полоненими може відбутися до 18 березня, – Кучма

 

Представник України у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, екс-президент Леонід Кучма висловив сподівання, що наступний етап обміну утримуваними особами між Україною й ОРДЛО відбудеться до березня.
Про це Кучма сказав 2 лютого під час спілкування з журналістами, яке транслювалося в ефірі телеканалу “Прямий” на церемонії прощання з першим космонавтом незалежної України Леонідом Каденюком.

За словами Кучми, обмін може залежати від пропагандистського ефекту перед виборами президента РФ, які відбудуться 18 березня.

“Мені здається, що напередодні виборів такий акт гуманітарний, він корисний був би і для президента Російської Федерації. І я все-таки думаю, що обмін до березня місяця обов’язково буде. В крайньому разі мені так хотілося б, і всім нам хотілося би так”, – сказав екс-президент.

Читайте також:
Наступний обмін з ОРДЛО планується за формулою “29 на 74”, – джерела

Новий обмін полоненими: в Донецьку штампують вироки “шпигунам і зрадникам”

Як інформувала “Новинарня“, 27 грудня біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Було звільнено 74 особи (зокрема 32 військовослужбовці), які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу. Із них в Україну прибули 73 людини.

У свою чергу Україна передала на Донбас 233 особи – замість 306, що планувалися початково. Зокрема, багато громадян після “юридичної чистки” відмовилися їхати в ОРДЛО.
Україна відмовилася передавати бойовикам громадян Росії та деяких інших іноземців.

Надалі УПЦ МП заявляла про новий можливий обмін “10 на 10”, а апарат українського омбудсмана – “70 на 20”.

СБУ заявляла, що в ОРДЛО перебувають ще 103 незаконно ув’язнені українці.

Наразі українська сторона також проводить нову “юридичну чистку” перед наступним етапом обміну й звільнення громадян.

З цього питання зустрічалися президент РФ Володимир Путін та український представник в ТКГ Віктор Медведчук, які дали старт першому обміну.

Сподіваючись на продовження обміну, 21 січня Україна передала в ОРДО скалічену Надію Козлову з немовлям, засуджену за подвійне вбивство, яку помилував президент Порошенко.
Натомість із Донецька українській владі передали хворого на діабет полоненого військового Романа Савкова.

За словами учасника гуманітарної підгрупи ТКГ Віктора Медведчука, наступний обмін планується за формулою “29 на 74”.

Читайте також:
Представники України в ТКГ обмінялися
з бойовиками списками утримуваних осіб, – Оліфер

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна