ВРП зберегла на посаді “суддю Автомайдану” Ластовку з маєтностями на родичах

 

Суддя Дніпровського райсуду Києва Неля Ластовка, яка незаконно позбавила прав учасника “Автомайдану”, залишилася на посаді, уникнувши звільнення у зв’язку з закінченням строку притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Про це повідомляє Вища рада правосуддя за підсумками свого засідання у вівторок, 30 січня.

 “У діях судді Дніпровського районного суду міста Києва Ластовки Н.Д. констатовано порушення, однак припинено провадження через сплив строку притягнення до дисциплінарної відповідальності”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що 23 січня 2014 року суддя Неля Ластовка позбавила одного з учасників Автомайдану – Євгена Кузьмінського – права керування транспортними засобами.
28 лютого 2014 року суддя Ластовка відповідно до закону про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій під час мирних зібрань, звільнила автомайданівця від адмінвідповідальності.
Рішення про позбавлення прав водій також оскаржив в апеляційному суді 8 квітня 2014 року. Провадження у справі було закрите у зв’язку з відсутністю в діях водія складу адміністративного правопорушення.

Автомайданівець просив провести спеціальну перевірку стосовно судді Ластовки, на підставі чого порушили дисциплінарне провадження.
“Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що … суддя Ластовка ухвалила судове рішення… з очевидними порушеннями норм процесуального права, принципів верховенства права та законності. Внаслідок таких дій судді Ластовки громадянина позбавлено права на справедливий суд”, – повідомили у ВРП.

У зв’язку з цим 27 березня 2017 року Третя Дисциплінарна палата ВРП вирішила притягнути суддю Ластовку до дисциплінарної відповідальності та застосувати до неї “дисциплінарне стягнення у вигляді подання про звільнення з посади”.

Суддя Ластовка це рішення оскаржила, називаючи невмотивованим, та просила скасувати повністю, а дисциплінарне провадження закрити.

Скаргу Ластовки ВРП розглянула 30 січня 2018 року.

Член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зазначив, що вважає висновок Третьої Дисциплінарної палати обґрунтованим, а дисциплінарне стягнення у вигляді подання про звільнення її з посади “пропорційним вчиненому та виправданим”.

“Вища рада правосуддя… ухвалила рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 27 березня 2017 року скасувати частково, дисциплінарне провадження припинити”, – йдеться в повідомленні.

Рішення “прийняте з окремою думкою”.

Як відомо, суддя Неля Ластовка 23 січня 2014 року своїми рішеннями позбавила прав на керування на 4 і 6 місяців трьох “автомайданівців”, переслідуваних владними силовиками.

Крім того, ЗМІ також повідомляли, що правоохоронці збиралися перевірити Нелю Ластовку у справі викриття на хабарі судді Дніпровського райсуду міста Києва Миколи Чауса, підозрюючи, що без допомоги Ластовки Чаус не міг би постійно потрапляти по системі розподілу на резонансні справи.
28 березня 2017 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Нелю Ластовку від здійснення правосуддя до ухвалення або скасування подання на її звільнення.

У вересні 2017 року стало відомо, що суддя Ластовка переписала дім і квартиру на матір.

У власності самої Нелі Ластовки, згідно з її декларацією, є три земельні ділянки у Київській області загальною площею близько півгектара, повідомляло видання Bihus.info.

Чоловік судді Вадим Ластовка у 2007-2012 роках працював заступником прокурора Київської області.

“Вже на наступний день після свого звільнення, 31 травня 2012 року, він витратив більше 50 тисяч доларів за тодішнім курсом на купівлю новенького автомобіля  Toyota Camry, а ще через рік – близько 95 тисяч на Mercedes-Benz ML 350”, – писав Бігус.

Згідно з посиланням на реєстр МВС, що в червні цього року Вадим Ластовка став власником нового BMW 520 D, ціна на який стартує від 49 тисяч доларів.

Батько колишнього прокурора Василь Ластовка у 2014 році став власником квартири площею 54 кв. м в елітному житловому комплексі “Престиж Хол” на вулиці Анрі Барбюса, 37/1 у Києві. Ціни на подібні квартири від забудовника на даний час складають 2,3 млн гривень.

Окрім цього, 22-річний син судді Владислав Ластовка володів автомобілем Audi A6 2010 року випуску.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна