Варшава не збирається коригувати “антибандерівський” закон

 

«Я не бачу підстав для зміни нового закону про інститут національної пам’яті Польщі, що вводить кримінальну відповідальність, зокрема, за звинувачення польського народу або держави у відповідальності за злочини періоду Другої світової війни», – заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович.

Глава МЗС Польщі прокоментував розбіжності в поглядах, що виникли в результаті ухвалення нового закону про Інститут національної пам’яті (ІНП) Польщі.

Він нагадав, що зміни не обмежують, зокрема, свободу проведення наукових досліджень, передає Польське радіо.
«Не бачу підстав для зміни цього закону, його змісту, проте, можливо, потрібно пояснити те, як ми його розуміємо», – сказав Чапутович.

Очільник польської дипломатії додав, що закон повинен «припинити кампанію наклепів проти Польщі за нібито причетність до злочину Голокосту».
«Критика, що лунає, є необґрунтованою (…), єдине, що нам залишається – спокійно пояснити ціль цього закону і розмовляти з нашими партнерами на дипломатичному рівні, а також із суспільством», – наголосив він.

Яцек Чапутович додав, що швидка процедура у справі змін до закону про ІНП – це добре; вона знімає певні розбіжності, а також показує, що Сейм не буде піддаватися зовнішньому тиску.

Новий закон про ІНП, що вводить покарання (штраф або позбавлення волі до трьох років), зокрема, за звинувачення поляків або польської держави у відповідальності або співвідповідальності за злочини періоду Другої світової війни, розглянуть у середу, 31 січня, сенатські комісії. Крім того, подібне покарання загрожуватиме за «очевидне недооцінювання відповідальності справжніх виконавців цих злочинів».
Закон стосується злочинів нацизму та комунізму, крім того, поправки передбачають кримінальну відповідальність за пропаганду так званої “бандерівської ідеології”.

Згідно зі змінами, злочином не вважатиметься вчинення цих дій «під час проведення художньої або наукової діяльності». Нові положення зачіпатимуть як польських громадян, так й іноземців.

Положення, які Сейм ухвалив минулої п’ятниці, 26 січня, призвели до негативної реакції Ізраїлю та України, зміни розкритикувала влада обох держав.
Після цього президент Анджей Дуда ретельно проаналізує проект закону про заборону “бандеризму”.

Читайте також:
Стартує робота над художнім фільмом про Степана Бандеру.
У головній ролі – Антін Мухарський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна