Сутички й намети в Каталонії: повторне обрання Пучдемона главою уряду відклали

 

У Барселоні прихильники незалежності у вівторок ввечері, 30 січня, намагалися встановити наметове містечко біля будівлі парламенту Каталонії.

Як повідомляє La Vanguardia, кілька сотень мітинувальників зібралися біля парламенту після того, як спікер Рожер Торрен оголосив рішення відкласти голосування за призначення Карлеса Пудчемона на посаду глави женералітату.

Серед учасників протесту були переважно прихильники партії Пучдемона “Junts per Catalunya” (“Разом за Каталонію”) та іншої сепаратистської партії, CUP.

Мітингувальникам спочатку вдалося прорвати поліцейський кордон навколо будівлі парламенту, але через деякий час правоохоронці відтіснили їх. Під час сутичок правоохоронці затримали двох осіб.

Група протестувальників запропонувала встановити наметове містечко й чекати нової сесії парламенту, однак організатори акції вирішили цього не робити, щоб уникнути ескалації.

Раніше 30 січня спікер парламенту Каталонії Рожер Торрен прийняв рішення відкласти засідання, на якому депутати повинні були обговорювати нове затвердження Карлоса Пучдемона на пост глави уряду автономії.
Своїм рішенням Торрен продемонстрував небажання йти всупереч рішенню Конституційного суду Іспанії, при цьому він заявив, що іншого кандидата висувати не будуть.
Конституційний суд Іспанії минулого тижня постановив, що для обрання главою регіону Пучдемон повинен особисто бути присутнім в парламенті, передає “Європейська правда”.

Як відомо, лідер руху за незалежність Каталонії Карлес Пучдемон очолював женералітат у 2017 році, коли Каталонія провела референдум і проголосила незалежність. Її скасував центральний уряд Іспанії, ввівши у регіоні пряме правління Мадрида та оголосивши Пучдемона в розшук. Перебуваючи в Бельгії, він привів сепаратистські сили до перемоги на дострокових виборах парламенту Каталонії.

Читайте також:
Віва Табарнія. Каталонські противники незалежності перетворили
інтернет-прикол на політичну ідею

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна