Світова карта фітнес-трекерів розкрила дислокацію військових США й РФ у гарячих точках

 

Компанія Strava, опублікувавши глобальну карту використання фітнес-гаджетів і програм, могла випадково розголосити місця перебування військових баз і маршрути патрулів різних армій світу.

Мапа від Strava, запущена в листопаді 2017 року, охоплює весь світ. Для створення карти компанія використовувала супутникові дані про місцезнаходження та пересування із фітнес-браслетів, смартфонів та інших гаджетів за два роки, з 2015-го по 2017-й. І, як з’ясувалося, Strava використовувала також дані з фітнес-трекерів військових, які перебувають на активному чергуванні.

Як зазначає Washington Post, на карті яскравим кольором виділені популярні маршрути велосипедистів, бігунів, лижників і плавців. 20-річний студент з Австралії Натан Разер звернув увагу на те, що на карті зокрема відображалися маршрути американських військових у Сирії. Пізніше користувачі виявили маршрути пробіжок уздовж пляжу біля вірогідної бази ЦРУ в Сомалі, пункту дислокації зенітно-ракетного комплексу “Патріот” у Ємені та оперативних баз спецназівців США в зоні Сахеля в Африці.

“У зонах військових дій і пустелях в таких країнах, як Ірак і Сирія, карта майже повністю темна – за винятком невеликих місць активності. Наближення до таких зон показує, що це американські військові бази”, – пише Washington Post.

Дійсно, в країнах Африки чи Близького Сходу за сотні кілометрів від населених пунктів можна побачити візерунки, залишені фітнес-трекерами, що взялися невідомо звідки, зазначає ВВС.

“Якщо солдати користуються фітнес-додатком так само, як звичайні люди, тобто включають його і йдуть бігати, це особливо небезпечно”, – пише Натан Разер.

При цьому на карті видно не тільки американські бази і патрулі, а й російські, турецькі тощо.

Інший аналітик, Тобіас Шнайдер, вказує, що по сліду фітнес-трекера легко впізнається французька база Мадам в Нігері. Також Шнайдер виділяє складену ним на основі даних Strava карту аванпостів навколо сирійського Мосула.

Як вказують аналітики, американські бази в Сирії дають найбільше слідів фітнес-активності. Трохи менше дають російські, а іранські бази на карті майже відсутні.

Кореспондент The Daily Beast Адам Ронслі припустив, що програма також розкриває місце розташування передбачуваної бази ЦРУ в Могадішо (Сомалі) та ракетної бази на Тайвані.

Читайте також:
У генштабі ЗС РФ вважають, що до атак на авіабази в Сирії причетна Україна.
МОУ спростовує

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна