Трамп у Давосі: “Америка понад усе” не значить “Америка сама”

 

Президент США Дональд Трамп у п’ятницю, 26 січня, виступив на форумі в Давосі з програмною промовою, заявивши, що Америка відкрита для взаємовигідного ділового співробітництва з усіма країнами світу.

“Як президент Сполучених Штатів я завжди ставлю інтереси Америки на перше місце. Так само, як лідери інших країн повинні ставити на перше місце інтереси своїх держав. Але гасло «Америка понад усе» не означає «Америка сама». Коли розвиваються Сполучені Штати, розвивається і весь світ”, – сказав глава Білого дому.

Трамп, який прибув до Швейцарії 25 січня, став першим президентом США за останні майже 20 років, які взяли участь в роботі Всесвітнього економічного форуму. До нього ВЕФ відвідував лише Білл Клінтон у 2000 році.

У своїй промові Трамп говорив передусім про торгівлю й бізнес.

Виступаючи на сесії “Глобальний вплив політики: Америка понад усе”, Дональд Трамп заявив про те, що Сполучені Штати “працюють над реформуванням системи міжнародної торгівлі”, домагаючись того, щоб вона “приносила процвітання і вигоди» країнам, які грають за правилами”, передає “Голос Америки”.

“Режим вільної і прозорої торгівлі неможливий, якщо деякі держави будуть використовувати цю систему на шкоду іншим країнам”, – заявив президент США.

Він підкреслив, що Сполучені Штати відтепер боротимуться з “несправедливими правилами ведення торгівлі”, приділяючи особливу увагу “розкраданням інтелектуальної власності, промисловим преференціям і державному плануванню економічної діяльності”.

За його словами, США відкриті до двосторонніх переговорів щодо торговельних угод з усіма країнами, включаючи країни Транстихоокеанського партнерства.

Відповідаючи на запитання модератора, які попередні навички прислужилися йому в роботі президентом, Трамп заявив, що це насамперед ведення бізнесу.

Очільник Білого дому також заявив, що одним з головних зовнішньополітичних пріоритетів для США залишається боротьба з тероризмом.

Він нагадав, що сили міжнародної коаліції, очолюваної Сполученими Штатами, звільнили майже сто відсотків території, яку займало угруповання “Ісламська держава” в Іраку і Сирії, але боротьба з терористами поки що не закінчена.

Американська адміністрація має намір також домогтися того, щоб притулком для терористичних угруповань не став Афганістан, зазначив Трамп.

Читайте також:
Президент Польщі в Давосі закликав Росію облишити Україну

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна